Случаят "Дебора" разтърси обществото

Над 20% ръст на случаите на домашно насилие през отминаващата 2023 година. На преден излизат проблемите на жертвите да получат медицинско доказателство за травмите си. Посегателства в условията на домашно насилие белязаха още първата половина на тази година, а в края на юли публично достояние стана казус, който разтърси обществото – побоят над Дебора.

„Съпругът ми се обади, че дъщеря ни е пребита жестоко и рязана с макетен нож”, сподели през лятото майка ѝ. Месеци по-късно момичето с 400 шева проговори - „Искам жените да не мълчат, за да може тези случаи да останат в миналото”, сподели пред NOVA Дебора.

400 ШЕВА: Мъж обезобрази приятелката си с макетно ножче и обръсна главата ѝ

Това даде сила на още жени да разкажат за заливане с бензин, удари с лопата и рязани коси.
В страната се проведоха и десетки протести. След случая „Дебора“ депутатите въведоха термина „интимна връзка“, за да може партньори, които са в интимни отношения повече от 60 дни, също да подлежат на съд.

И въпреки че най-често в домашни условия се посяга срещу жени и деца, броят на мъжете, жертви на домашно насилие през годината също е нараснал.

С 20% повече – или над 4000, са заповедите за незабавна и постоянна защита за годината в цялата страна. Статистика, която не обхваща всички жертви на домашно насилие, тъй като много от тях не се осмеляват да подадат молба до Районния съд.

Често обаче жертвите напускат дома си преди да се е стигнало до намеса на полицията.
„Има жени с малки деца излизат от дома си по пеньоар без телефон и лична карта”, обясни Иванка Динева, изп. Директор ИА „Медицински надзор”.

Тогава експертите съветват – да не се търси съдебен лекар или да се чака старта на работния ден на личния лекар. На разположение са 285 лечебни заведения със спешни отделения или диагностични блокове.  

Амбулаторен лист или фиш от спешна помощ за достатъчни, за да освидетелстват посегателство в условията на домашно насилие, уточняват специалистите.