Опозицията се противопостави на това твърдение

Информацията, че България се е съгласила да приеме 6000 сирийци и афганистанци в сделка по нови условия на Австрия за вдигане на ветото за Шенген е фалшива новина. Това съобщиха от Министерския съвет в своята страница във Facebook.

Както стана ясно вече, за да бъде вдигнато ветото за България и Румъния за въздушните и морски граници, страните са се съгласили с 5 условия. Двете държави са поели ангажимент за мултифилтърни контроли на границата между Румъния и Унгария, както и България и Румъния. Ще има и засилен граничен контрол с Турция и Сърбия, както и бързо приемане на хората, търсещи убежище в Румъния или България. Освен това - австрийски и европейски контролни служители ще работят на летищата, но ще има и неочаквани проверки на австрийските летища. Като последна точка е записан ангажиментът за обсъждане на функционирането на Шенген през 2024 г. Въпреки това, у нас продължават споровете дали страната ни ще приеме обратно хиляди мигранти.

"Успехът на България с присъединяването към Шенгенското пространство, първо по въздух и вода, дойде в среда на мащабна дезинформация от страни, които искат да отклонят държавата ни от европейския ѝ път и от високия стандарт на живот за хората у нас", се казва още в публикацията. От МС уточниха, че няма нови условия, свързани с броя на мигрантите от Сирия и Афганистан, които България ще регистрира като държава членка на Шенген. "Страната ни ще продължи, както и досега, да прилага Регламента Дъблин, подписан преди повече от 10 години", се пояснява в съобщението.

Позицията на Министерския съвет идва като отговор на твърденията, че за да вдигне ветото си Виена, страната ни се е съгласила да приемем хиляди бежанци от Австрия. "За миналата година броят на молбите от Австрия към България е бил около 150, така че информацията за хиляди мигранти, които ще влязат в България, е невярна", заяви Искрен Митев от ПП.

Опозицията обаче не е съгласна. "В Австрия има проблем с емигрантите и те ни поставят условия, които не се изискват за присъединяването. България отдавна отговаря. Престъпление е това, на което се е съгласило правителството, защото сега ще видим дали ще приемем 6 или 8 хиляди. А те казват, че няма такова условие. Лъжат. Казват "ще спазваме Дъблинското споразумение", а според него трябва да ни върнат всички, които са били регистрирани тук. Грешно е да се казва, че са ни приели. Шенген не е това. Шенгеснкото пространство е свободно движение на хора и капитали. Тръгнете си с колата за някоя държава в Шенген и вижте дали ще ви пуснат през границата. Вероятно трябва да си качите тира на самолет", посочи Тошко Йорданов.

МС представи и резултатите от спазването на регламента през 2023 г. според данните на Държавната агенция за бежанците. Заявените входящи трансфери от Австрия към България са 193, като реално осъществените от тях са 113. Общо 55 от осъществените трансфери от Австрия към България са прехвърлени чрез организирани 11 чартърни полета. Разпределението на прехвърлените лица през 2023 г. по националности е както следва: Сирия (69), Афганистан (24), Мароко (17), без гражданство (1), Иран (1), Турция (1).

Габриел благодари на Испанското председателство за сътрудничеството при присъединяването на България към Шенген

"С общи усилия на държавата, на президента включително, можем за няколко месеца да направим така, че българите да ползват и сухопътната граница като шенгенска. Зависи само от нас. Парите, които ще се отпуснат за границата, да се оползотворят. Това, че вече ще ползваме шенгенската система, е много важно за националната сигурност, срещу тероризма", смята Бойко Борисов.

"Борбата с дезинформацията ще бъде важна задача на правителството тази година. Добрата новина е, че по пътя към пълната интеграция на България в Европа фактите обезоръжават фалшивите новини и пропагандата", казват още от МС.