Тя приветства шестте основни приоритета на Белгийското председателство

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел благодари на Испанското председателство за отличното сътрудничество при присъединяването на България към Шенген и приветства шестте основни приоритета на Белгийското председателство, което започва от днес. В пост в социалната мрежа Фейсбук Мария Габриел заявява: "Благодаря на Испанското председателство за отличното сътрудничество през изминалите 6 месеца и постигането на важен национален приоритет за България - присъединяването на страната ни към Шенгенското пространство".

Белгия поема председателството на Съвета на ЕС

Габриел посочва, че мотото на Белгийското председателство е "Защита, укрепване, подготовка“ и приветства шестте основни приоритета: защита на върховенството на закона и демокрацията; насърчаване на конкурентоспособността; справедлив зелен преход; укрепване на социалната и здравна програма; защита на населението и границите; Европа в глобалния свят.

Денков и Габриел: Шенген е огромна стъпка напред след 12 години преговори и 6 месеца усилена работа на кабинета и НС

"Очаквам с интерес съвместната ни работа и желая успешно председателство!", се посочва в поста по повод началото на Белгийското председателство.

Съветът на ЕС потвърди късно вечерта на 30 декември, че България и Румъния ще се присъединят към Шенгенското пространство, започвайки от въздушните и морските граници.

Източник: Десислава Антова, БТА