Васил Велев от АИКБ също очаква ръст на заплатите през 2024 г.

Заплатите ще растат и през 2024 г., независимо от данните, че 4 от 10 предприятия очакват годината да бъде по-трудна. При спадащи продажби в индустрията, заплатите ще нарастват. Това заяви в „Здравей, България” председателят на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

По думите му ръстът във възнагражденията ще е за сметка на печалбите и бъдещите инвестиции. Велев каза още, че ръстът на доходите ще е по-умерен спрямо предходните 2 години, но и инфлацията няма да е същата. „В топ 3 сме по ръст на доходите в Европа досега”, заяви Велев.

Лъчезар Богданов: Доходите ще продължат да растат през тази година, инвестициите ще са доста повече

Вицепрезидентът на КНСБ Тодор Капитанов заяви, че в момента работодателите нямат друга възможност, освен да повишават доходите, в противен случай хората просто няма да работят. „Ако стойността на минималната работна заплата от 1 януари е 933 лв., чисто се получава 20 и няколко лева на ден. Няма как с тези ниски доходи хората да продължават да оцеляват. „Увеличението на доходите е неизбежно”, заяви Капитанов.

Той акцентира, че много от секторите не са получили увеличение на възнагражденията – даде пример със земеделие и градски транспорт и части от здравеопазването.