Трябва много да наваксаме с усвояването на еврофондове, коментира икономистът

„Икономиката се представя по-добре от мрачните прогнози. На касово ниво е добра новина по-ниският дефицит, обявен от Министерството на финансите”. Това заяви в „Интервюто в Новините на NOVA” икономистът от Института за пазарна икономика Лъчезар Богданов.

„Политически е добра новина, защото внася малко успокоение. Всички тези истерии, които последната година и половина, мине не мине месец, имаше как фалира държавата, как се срутваме, как трябва да вдигаме двойно данъците, защото дефицитът ще стане 7%. Това говорене малко се балансира в този смисъл”, заяви Богданов.

Финансовото министерство: Бюджетът за 2023 г. се очаква да приключи на дефицит от 2,2% от БВП

По думите му обаче икономиите са заради неизпълнени инвестиционни проекти. „Харчим по-малко, защото в някакъв момент не успяваме да реализираме големи инвестиционни проекти, включително по еврофондовете и Плана за възстановяване”, заяви Богданов.

Според него ако искаме да не губим пари, ще трябва много да наваксаме с усвояването на еврофондове в следващите години, за да спазим сроковете.  

Богданов изтъкна, че предизвикателство ще бъдат вдигащите се лихви и дефлацията, както и липсата на работна ръка. Той очаква 2024 ч. да бъде с повече инвестиции, а доходите да продължат да растат с по-висок темп от инфлацията.