Проблемът е възникнал на 5 януари

Повече от 100 български камиона, натоварени със стоки за Австрия, са били блокирани на "Дунав мост 2". Това каза пред NOVA един от представителите на Камарата на автомобилните превозвачи.

По думите на Петко Ангелов, след разговор с финансовия министър в събота, камионите и стоката са били пуснати да продължат пътя си. 

"Проблемът е от 5 януари, петък. Колеги от цяла България се обаждат да казват, че камионите им са спрени на всички граници с товари за Австрия, от Австрия и транзитни. Пратиха наши хора да разпитат по границите какво се случва. Отговорът беше един и същ от всички пунктове - "Имаме устно нареждане отгоре, че камионите трябва да бъдат спрени".

Той посочи, че картите и документите на шофьорите са били прибрани от "Гранична полиция". Според бранша те са станали заложници на политическата ситуация със зависещото от Австрия приемане на България в Шенген.

"Идеята е по този начин да накажат австрийски фирми и те да не получат стоките си, но всъщност по този начин се наказват превозвачите, защото ние сме длъжни да доставим стоката и плащаме неустойки. Поискахме среща с Асен Василев. Говорихме и с шефа на митниците, който уклончиво каза: "Това е нареждането отгоре". Реално ние сме в едно задънено положение", заяви Петко Ангелов.

Полярният студ в Швеция блокира транспорта, стотици се оказаха в капан на пътя (ВИДЕО)

Евродепутати от още три държави подкрепят българската идея за премахване на опашките по границите

На "Дунав мост 2" се образува 5-километрова колона от камиони. Натоварените машини се движат, но изключително бавно. 

От Агенция "Митници" уточниха, че се извършват засилени проверки по всички пунктове. Ето и пълната им позиция.

"От началото на годината Агенция „Митници“ извършва засилени проверки на всички митнически и гранични пунктове, както и на територията на цялата страна. За първите пет дни на годината са извършени общо над 6364 проверки на различни видове превозни средства, включително транзитно преминаващи през страната.

Използват се всички методи за митнически контрол – физическа проверка, сканиране с рентгенови системи, документален контрол. Проверяват се както превозваните стоки, така и кабините на товарните автомобили, леки, лекотоварни автомобили и автобуси.

В рамките на проверките за първите пет дни на годината в нарушение на митническото и акцизното законодателство са установени близо 100 000 къса цигари, над 100 литра алкохол, 1500 кг прах за пране, 5429 електрически инструменти и  10 500  детски играчки. Всички изброени стоки са задържани при опит за внос в страната или при транзитни превози към Западна Европа. 

Засилени проверки се извършват и на излизащите от страната превозни средства. При контролните действия са установени общо над 61 000 артикула - електронни наргилета, пълнители за електронни наргилета, ветеринарни лекарства и очила. Стоките са пътували от Австрия към Турция, но не са били надлежно декларирани.

При съвместна проверка с Гранична полиция в района на ГКПП Ферибот Видин в микробус с българска регистрация са установени и шест лица – сирийски граждани, пътуващи в специално изграден тайник. По предварителни данни лицата са превозвани в посока Австрия.

Продължава и засиленият контрол по пътната мрежа на страната, съвместно с МВР и други компетентни органи".

Фирмите превозвачи остават неудовлетворени от обяснението на властта. Те заявават, че губат по 400 евро на камион за всеки ден престой.

Повече гледайте във видеото.