Разказва „Дойче Веле”

 „Khawatoons” е изцяло женска комедийна трупа, което е ново за Пакистан.

Как успяват да пробият в страната - разказва „Дойче Веле”:

Когато Амтул започва да прави комедия, смесените групи са единствената възможност. В първата  ѝ комедийна трупа били четири момчета и само тя била момиче.

Розови автобуси само за жени се движат в Пакистан (ВИДЕО)

„Те пускаха мръсни шеги, а тогава бях срамежлива и си казвах: „Боже, за какво говорят и как да реагирам?”, разказва Амтул. „На представления и репетиции винаги играех женската роля - майка, дъщеря, сестра или съпруга. Мъжете винаги вземаха по-забавните и интересни роли просто така. Аз ще играя механик или страховит филмов режисьор. Аз също мога да играя мърляв мъж. Това е роля. Но като жена мога ли да се държа като мърляв мъж или хората ще ме гледат странно?”, пита се Аматул.

Името „Khawatoons”  е комбинация от думите на урду за жени и за карикатури. Повечето членове на трупата работят на пълен работен ден. Затова репетират вечер.

Пакистан е страна с над 230 милиона жители, много от които живеят в бедност. Само една от две жени в страната може да чете и пише, а само 22% работят. Жените са в традиционни роли, продиктувани от консервативната мюсюлманска култура.

В Пакистан една изцяло женска комедийна трупа е нещо необичайно. Но „Khawatoons” намират публика. Те са резервирани за публични събития и от частни клиенти.

Повече гледайте във видеото. То е част от предаването „Истории от света” на „Дойче веле”, което се излъчва всяка неделя от 21:30 ч. и сряда от 22:30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле” и в ефира на „Събуди се” по NOVA всеки уикенд.