Очаква се пикът на протестната вълна да е идният понеделник

Седмицата в Германия ще премине под знака на протести. Те започнаха в понеделник с блокади на фермери в цялата страната, а в сряда се очаква да започне и стачка на машинистите. Пикът на протестната вълна вероятно ще е в началото на следващата седмица.

Фермери протестират с трактори пред Бранденбургската врата (ВИДЕО)

Недоволството на фермерите е предизвикано от идеята на правителството да отмени част от субсидиите и да увеличи данъците. Най-големият проблем за бранша е отпадането на финансирането а за селскостопански дизел, който е по-евтин и за него не се дължи налог. Според заетите в ресора това ще ги направи неконкурентоспособни.

Стачката на германските фермери обаче няма да реши проблемите в сектора, обясняват експерти. Според специалистите субсидиите, които правителството иска да премахне, реално представляват малък процент от разходите на типичния фермер.

Според експерти истинските проблеми са крайно различните условия в отделните сектори. Овощарите имат напълно различни нужди от животновъдите, а законите не са толкова прецизно диференцирани. За 20 години броят на фермерите е спаднал наполовина, а обработваемите площи са същите. Това означава, че големите фирми поглъщат малките - тенденция, на която стачката няма да се отрази, смятат специалистите. 

"Тъжната реалност е, че разходите се вдигнаха до непосилни нива. Трудно е за фермерите да оцеляват. Тези, които искат да продължат да работят, трябва да са готови за финансов колапс. Трябва да спрем плановете на управляващата коалиция да ореже субсидиите. Първите, които ще понесат удара от такова нещо, ще са малките, семейни ферми", споделя Харант Томас, фермер от Горна Бавария.