Такива автомобили вече има в Париж, Амстердам, Варшава, Лондон и Брюксел

Германия все още се бори с проблема с неправилното паркиране. Въпреки че в момента санкциите се налагат от служители, скоро това може да се промени. Страната проучва дали използването на високотехнологични сканиращи автомобили за нарушения при паркиране би подразнило гражданите. Такъв тип машини вече се използват успешно в редица европейски градове, включително в белгийската столица.

Те патрулират в Брюксел от 2018 г. и са от голяма полза за властите, тъй като глобите за неправилно паркиране са се увеличили почти три пъти. Тук обаче не става въпрос за пари, а за затягане на контрола върху незаконното паркиране. Според някои това би насърчило хората да карат колело или да използват обществен транспорт.

Фермери протестират с трактори пред Бранденбургската врата (ВИДЕО)

Хамбург също иска да въведе сканиращи автомобили, но германското федерално правителство спря изпълнението на плана под натиска на активисти за защита на личните данни. Те се притесняват, че колите ще бъдат използвани за наблюдение на гражданите. Един сканиращ автомобил може да контролира 6000 паркирани коли на час, като прави по шест снимки на всеки нарушител. За сравнение един служител може да провери само 800 автомобила на ден.

Всяка глоба от сканиращия автомобил се проверява и одобрява от човек.

Иновативната технология вече се използва в Париж, Амстердам, Варшава, Лондон и други европейски градове, а Германия може да се окаже една от последните страни в Европа, която ще я въведе.