Подаването на декларации може да стане по електронен път с ПИК код

От днес започва данъчната кампания за облагане на доходи от миналата година. Подаването на декларации може да стане по електронен път с ПИК код, по пощата и в офисите на Националната агенция за приходите.

134 дни работа за държавата: „Денят на данъчната свобода” настъпва на 13 май

Очаква се в началото на март, след като работодателите подадат данни за това какво са изплатили, да заработи и електронната услуга, която предлага предварително попълнена декларация.

Доходите си трябва да обявят всички, които през 2023 г. са получавали плащания извън заплата, като хонорари или от наеми например. Размерът на дължимия данък може да бъде намален, ако имате здравна или пенсионна застраховка. Отстъпка се полага за отглеждане на деца, както и за млади семейства, които изплащат ипотека. Данъчно облекчение до 200 лева може да се ползва, ако през 2023 г. сте ремонтирали дома си и имате документ за платеното на майстора.

До края на март може да се ползва 5% отстъпка от дължимия данък, ако декларацията е изпратена онлайн. Крайният срок за обявяване на доходите и плащането на дължимото е 30 април.

Данъчните очакват около 700 хиляди декларации, като 85% вероятно ще дойдат по електронен път. 

Величка Илиева избира още в първия ден на кампанията да подаде декларация. За да получи обаче 600 лева, тя не трябва да има стари задължения към НАП.

„Много е важно за отстъпката лицата да знаят, че не трябва да имат стари задължения към НАП. Затова те трябва да проверят имат ли, съответно да ги заплатят и да подадат декларацията”, обясни Боряна Георгиева от дирекция „Обслужване” от НАП.

Добре е да се знае още, че ако имаме стари неплатени данъци и направим вноска за дълговете ни от 2023 г., то парите ще се пренасочат към старите задължения. С началото на 2024 г. вече действа и разпоредбата, която ни позволява да не платим за услуга, ако не получим касова бележка. Оказва се обаче, че няма ясен механизъм как да действат данъчните. Според тях те не са страна между клиента и търговеца.

„Не може да се очаква, че НАП ще пристига във всяка ситуация, за да решава спорове между клиенти и търговци. Това, което НАП може да направи, е, ако има неправомерно поведение на търговеца, да го санкционира”, коментира Росен Иванов от приходната агенция.

Съветът на данъчните е, ако ни откажат касова бележка, да заявим, че ще се върнем утре и че ще си платим, когато ни издадат документа. А може и да си платим, да не получим бележката и да се обадим в НАП, посочват експертите.