Синдикатът GDL настоява работното им време да бъде намалено от 38 на 35 часа седмично

Машинистите в Германия започват тридневна стачка. Стотици хиляди трябваше да отложат планирани пътувания, заради спрелите влакове. Призивът е на синдиката GDL и идва след задълбочаването на споровете за заплати с националния жп оператор "Дойче бан", съобщава "Ройтерс".

Управляващите пътнически влакове ще стачкуват от днес до петък, а протестът на машинистите на товарни влакове започна още във вторник вечерта. Очаква се през следващите дни 80% от трафика по вътрешни и международни линии да спре. 

Железопътният сектор в Германия отново обяви стачка

GDL настоява работното време на машинистите на смяна да бъде намалено от 38 на 35 часа седмично, което засега от "Дойче бан" отказват да приемат. Сред исканията са и увеличение на заплатите на 555 евро месечно, както и изплащане на еднократни бонуси от по 3000 евро. От "Дойче бан" предлагат увеличение на заплатите с 11%.

Стачката на железопътните работници съвпада с протестите на германските фермери, които блокираха пътища. Местни медии коментираха, че транспортният хаос създава трудности при зареждането на магазини, което може да доведе до празни рафтове и липса на основни продукти.

Източник: БТА