Това са Ямбол и Видин, посочи Иванов

Високата инфлация, неизпълнените бизнес планове на повечето ВиК дружества и ежегодното увеличение на заплатите в сектора - тези причини изтъкна председателят на КЕВР Иван Иванов за покачването на цената на водата от началото на годината средно с 15%.

Има две дружества, чиито цени на водата надхвърлиха социалната поносимост - това са дружествата във Видин и Ямбол, а в област Разград цената е много близо до прага на социална поносимост, каза още той по време на изслушването в парламента относно покачването на цените на водата средно с 15% от 1 януари 2024 г.

Цената на водата в Разград достигна 6,10 лв. за кубик

Когато дружествата представиха своите бизнес планове до 1 юли 2021 г., т. е. шест месеца преди започване на следващия петгодишен регулаторен период, имаше 10 от 28 области в страната, при които предложената от дружеството цена надвишаваше социалната поносимост – Монтана, Ловеч, Търговище, Разград, Силистра, Видин, Хасково, Шумен, Кърджали и Сливен, изтъкна Иван Иванов. Той посочи, че след кореспонденция с КЕВР на всички тези дружества се е наложило да намалят цената като намалят прогнозни разходи за електроенергия, възнаграждения, инвестиции и др., за да влязат в социалната поносимост.

ВиК услугите в цялата страна поскъпват

Според председателя на КЕВР доброто решение не е да продължава този модел дружествата да намаляват прогнозни разходи, за да влязат в социалната поносимост, а да се въведат водни помощи. Иван Иванов посочи, че това изисква от Народното събрание промяна в закона и да се даде възможност на социално слаби, бедни хора да ползват водата като всеобщо благо за своите хигиенни и домакински нужди, а останалата част от водата да бъде на цена, която отговаря на разходите за нейното доставяне, отвеждане и пречистване. Въпросът за водните помощи може и трябва да бъде решен чрез промяна в закона, подчерта председателят на Комисията. Това, според него, ще позволи самият регулатор да работи за по-справедливо разпределение на средствата, необходими за функционирането на ВиК операторите.

За ВиК дружествата няма лицензионен режим, както в енергетиката, който да даде възможност при неизпълнение на изискванията в лицензията, тя да бъде прекратена, посочи председателят на КЕВР Иван Иванов.

Иванов отбеляза, че в рамките на своите правомощия КЕВР санкционира дружествата за неизпълнение на показателите за качество и на инвестиционните им намерения. Освен това КЕВР ежегодно извършвала проверки и постановявала санкции на дружествата, които не са изпълнили показателите, като тези за качеството на водата били в бизнес плановете. Извън това, когато има аварии, КЕВР прави извънредни проверки, дава указания на дружествата, посочи той.

По жалбите, че на места няма достатъчно налягане на водата и ритмично подаване припомни, че преди 10 години в десетгодишен план за развитие на ВиК сектора е било посочено, че са необходими 11 млрд. лв., за да може ВиК операторите да постигнат  показателите, за които става дума сега.

Инвестициите, които имаме като отчет за 2017-2022 г. са общо 267 млн. лв. при необходими 11 млрд. лв., изтъкна председателят на регулатора. Не може с тези средства да се осъществи революционната промяна в качеството на ВиК услугите, за което се настоява публично, посочи Иван Иванов.

„Най-често се дават примери с два ВиК оператора - единият е общински в Берковица, чието увеличение е почти 80%, другият е ВиК - Сливен, чието увеличение е 40. Ако двете дружества бяха изпълнили коректно инвестиционното си намерение, което е в интерес на потребителите, това означава развитие и поддръжка на мрежата. Повишението на цената в Сливен щеше да бъде не 40%, а 9,29%”, посочи още Иван Иванов.

В Народното събрание темата коментира и Антоанета Цонева от ПП-ДБ.

„Не виждаме особено обвързване между качеството на ВиК услугите и качеството на питейната вода, която българските граждани получават. Отговорността на КЕВР не е единствено и само служебното актуализиране на цените, а обвързването на тези цени с качеството на услугите”, заяви тя.

Източник: Теодора Цанева, Нелли Желева, БТА