Хинков посочи, че случаят с „Пирогов” бил „капката, която преля чашата”

Рокада в Министерството на здравеопазването след ротацията. Проф. Христо Хинков се отказва от поста си на министър. Той сподели, че чувства липса на политическа подкрепа. Случаят „Пирогов” и финансовият одит, който беше извършен преди няколко седмици, се оказал „капката, която преля чашата”, обясни той.

И добави: "Имам усещането, че нямам политическа подкрепа. Това политическо мнозинство, с неговата реакция по мои управленски решения ми подсказа, че би трябвало да се оттегля след ротацията".

Относно проверките за финансовото състояние на най-голямата спешна болница у нас, министърът посочи, че се очакват резултатите от работата на прокуратурата по случая. Като по думите му проверките потвърждават заключенията от одита на министерството. 

Шефът на "Пирогов" за случая с одитния доклад: Подал съм сигнали в прокуратурата и АДФИ

Хинков коментира и добилия широка публичност казус около смъртта на 15-годишната Даная. В края на миналата седмица майка ѝ Ани Стоянова реагира остро в социалните мрежи срещу първия одит около случилото се с дъщеря ѝ. На 8 януари ИА "Медицински надзор" започна повторен одит с нов екип от специалисти. 

Майката на Даная: Болезнено е да чета нелепи обяснения от лекари за смъртта на детето ми

Последва обаче отворено писмо от представители на лекарската гилдия на УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов", на което майката също реагира остро и разкритикува отношението на медиците. Министърът на здравеопазването от своя страна увери, че случаят се проверява и във ведомството. Резултати се очакват преди ротацията да стане факт и проф. Хинков да напусне поста си. 

Видео: БГНЕС

„Мен ме изненадва, защото когато му беше поискана, не я даде”, заяви депутатът от ГЕРБ и бивш здравен министър Костадин Ангелов.

От опозицията определиха новината за рокадата като добра.

„От наша гледна точка, със сигурност, е правилно. Няма дейност в цялата практика в последните месеци, в която да се е справил с проблем. Спешната помощ, "Пирогов", медицинските сестри”, посочи Андрей Чорбанов от „Има такъв народ”.

„В сглобката всичко е възможно. Който и да си отиде от тези министри, няма да бъде загуба”, каза Георги Гьоков от БСП.

Критики за работата на Хинков като министър обаче дойдоха и от управляващото мнозинство

„Методиката за Здравната карта, ограничаване на роенето на болници, визията и стратегията за това, също имах критики и във връзка с психиатрична помощ”, каза Васил Пандов от ПП-ДБ.

Кой ще седне на стола на досегашния министър все още е под въпрос.

Костадин Ангелов е категоричен: „Имам житейски принцип - никога не гледам назад, винаги гледам напред, така че нямам амбиции да стана министър на здравеопазването”.

„Трябва министър на здравеопазването с голямо доверие към него, вкючително и от министъра на финансите”, убеден е Гьоков.

По думите на Чорбанов такъв кадър трябва да бъде и добър мениджър.

"Възраждане" и ДПС отказаха коментар по темата.