250 748 души са преминали през най-голямата спешна болница през изминалата година

Директорът на болница "Пирогов" Валентин Димитров заяви, че е подал два сигнала към прокуратурата и АДФИ, свързани с обвиненията към него от здравния министър проф. Христо Хинков за одитния доклад на болницата. 

"Не коментирам случаите с одита, защото съм написал две писма до прокуратурата и до АДФИ. Има назначени проверки, които текат в момента. Поемам ангажимента, когато приключат да изнеса данните от тях", добави той. 

Димитров коментира,че когато някой се изказва трябва да носи отговорност за думите си. "Всички мои срещи с проф. Хинков са отразени в медиите. Последната беше когато дойде в болницата", поясни лекарят. 

В новогодишната нощ: 210 души са постъпили по спешност в "Пирогов", 66 от тях - деца

Равносметката за 2023 г. сочи, че е било трудна година за болница "Пирогов". "Трябваше да се възстанови нормалният ритъм на работа. В периода от 3 години по време на пандемията. "Пирогов" беше една от основните болници, заедно със "Света Анна" и ВМА в борбата с коронавируса", посочи докторът. 

250 748 души са преминали през най-голямата спешна болница през изминалата година. От тях неосигурените са 18 000 души. Докарани от Спешна помощ са над 5 000 човека. Хоспитализираните, преминали и излекувани са 52 604 души. Това е с близо 10 хил. повече от предходната година. Това обясни още Димитров. 

Относно случаите на деца с алкохолни натравяния по Нова година директорът каза, че не са се увеличили. Но самият факт, че има условия, при които малолетни употребяват алкохол и го правят до състояние, в което да стигнат до болница, е тревожен. 

"Пирогов" беше превърната в COVID болница. Всички отделения лекуваха пациенти. В момента болницата няма сключена пътека с НЗОК и затова такива пациенти сега при нас не преминават", обясни Димитров. 

По случаят на жената, свързана с Алексей Петров, директорът потвърди, че тя е прекарала повече от месец в болницата. "Мерките за сигурност, които бяха взети, бяха сериозни. Имаше периоди, в които тя беше при нас, но не се знаеше. Това се прави винаги, за да се запази тяхната сигурност и достойнство", посочи директорът. 

Бита с тръба, рязана и провесвана през балкона: Съдят жена, убила насилника си

Повече гледайте във видеото.