Новият филм на Роман Полански е по родните киноекрани

Сатиричната комедия „Дворецът” на режисьора Роман Полански вече може да бъде видяна по родните киноекрани. Действието се разиграва в навечерието на 2000-та година. В нея се преплитат шест сюжетни линии. Режисьорът взема на подбив богатите гости в известните хотели в Швейцария, където милионери от цял свят са поканени да посрещнат новото хилядолетие сред ексцентричност, пороци и екстравагантност. Комедията показва наивността, хедонизма, корупцията и социалното неравенство, които са в основата на сегашните проблеми в света. Двама от главните актьори в продукцията са иконата на френското кино Фани Ардан и германският актьор Оливер Мазучи.

За Фани Ардан да снима с режисьора Роман Полански е било изключителна радост. „Да снимам с Полански, да бъда във Венеция е истинско щастие, както и да представим филма. Това са три радостни неща, които за мен са удоволствие”, каза актрисата.

80-ото издание на фестивала във Венеция - блясък, звезди и първокачествено кино

Оливер Мазучи обясни, че той е наполовина италианец и винаги се вълнува, когато посещава Венеция. „Това е третата ми визита. Тук е един истински празник на киното и всичко е страхотно. Червеният килим е огромен, прекрасен и дълъг и хората тук са луди по филмите. Да пристигнеш с лодка за премиерата, е едно от най-страхотните неща, които са ми се случвали по фестивали, така че много ми харесва. А относно работата с Роман Полански - това е истинско щастие за мен като актьор, защото гледам филмите му още от времената, в които бях малко момче, а сега съм част от последния му проект, огромна радост е за мен”, каза Мазучи.

Фани Ардан изтъкна, че комедията не е съвсем като в действителността. „Всеки е различен и нищо чудно някъде там да съществуват точно такъв тип хора. Аз лично изключително много харесвам персонажа на Маркизката. Тя е напълно луда, но в същото време има и друго лице - тя е самотна, няма приятели, когато излезе навън, не разговаря с хората. В днешно време има много такива хора”, каза Ардан.

Уилям Болдуин награди победителите в "Синелибри"

Според Оливер Мазучи тя е по-скоро зряла. Той смята, че Роман Полански е познавал лично тези хора, защото някои от тях наистина играят себе си във филма. „Самият той е израснал в това общество, докато аз например идвам от ресторантьорския бизнес, баща ми имаше 3 италиански ресторанта и повярвайте, знам много за лудите клиенти. Когато чух какъв ще е актьорският състав, а именно - Фани Ардан, Джон Клийз, Мики Рурк, момчето от Германия - Милън Пешел, си казах: „Добре, ако всички тези актьори са там, то аз искам да играя точно тази роля, на съдържател на хотела, защото ще мога да се докосна до толкова много страхотни хора и да имам сцени с всеки един от тях. Това беше целта ми и съм много щастлив, че я постигнах”, каза Мазучи.

И двамата актьори не смятат, че Нова година е нещо изключително. „Какво точно трябва да стане? Спомням си, че точно в този момент бях в Хамбург, и имаше толкова много фойерверки, беше откачено, а аз просто се прибрах и заспах, защото наистина, не можах да ги изтърпя. В този момент от годината хората полудяват. Защо? Какво от това? Някои дори отиват и се мятат от високи сгради, защото си мислят, че с новото хилядолетие идва краят на света. Дори и героят ми във филма го казва. Просто числата на календара се сменят и това е всичко”, каза Оливер Мазучи.

 „Дори си спомням, че в сферата на бизнеса се говореше, че компютрите ще избухнат, такa че, да, истинска лудост, но не знам, аз не се интересувам от компютри”, обясни Фани Ардан.

Относно нейния образ тя смята, че когато се говори за богатите и надути хора, така наречените „сноби”, си представяме тези, които предпочитат скъпи палта от кожа и пера. Те искат да са в крак с модата, но обикновено са тесногръди и ограничени, просто сляпо следват тенденциите и купуват скъпи дрехи и аксесоари, само защото са актуални. „Когато Роман е изграждал моя персонаж и си е представял как да изглежда, е бил изключително прецизен. Защото в началото аз съм облечена като една дама от буржоазията, като аристократка. Но не, тя е жена, която носи кожeни поли и панталони, но с идеята да остане вечно млада, кокетничи през цялото време, облича се в розово и си слага червило. Такава е тя. Полански беше като истински художник с мен. Беше удоволстие, защото бях като кукличка”, каза Фани Ардан.  

За нея магията на киното е преобразяването в различни персонажи. „И въпреки, че не разбирам от теория на киното, често обичам да бъда и от другата страна, да съм част от публиката. Сядам в тъмната зала, прожектора светва и просто се наслаждавам на историята. Това също е магия. И никога не съдя”, обясни френската актриса.

С нея се съгласи и Оливер Мазучи. „Ние сме част от филма и докато снимаме не можем да се погледнем отстрани, невъзможно е, зрителите са тези, които могат да кажат дали нещо ги е докоснало. А и както ти вчера спомена - по-добре е да не гледаме филмите, в които участваме… и си права”, каза той и допълни, че актьорството е като детските игри – да се превърнеш в нещо, което не си.

„И знаете ли затова смятам, че е важно да приемаш роли, които обичаш и дори и да се налага да се потопиш в тях за по-дълъг период, това със сигурност ще те направи щастлив”, допълни Фани Ардан.

Раздадоха френските кинонагради "Сезар"