Вижте какви деликатеси може да се приготвят с този вид растения

Водораслите често са наричани суперхраната от морето. Екипът на „Дойче веле” ни среща с две дами, които твърдят, че освен полезни, водораслите може да бъдат и изключително вкусни.

Анджелита Ериксен и Тамара Сингър събират водорасли при температура на водата от 4 градуса по Целзий, на около 300 км северно от Северния полярен кръг. Казват, че има хиляди видове ядливи водорасли. А един от тях има вкус на трюфел. Въпросните водни растения наподобяват малки четчици и килограм от тях струва 500 евро. Срещат се най-често по крайбрежието на Норвегия.

Берген – градът, събрал красотата на Скандинавието (ВИДЕО)

Анджелита и Тамара разкриват, че колкото по-бурно е морето, толкова по-добре дивите водорасли развиват здравословни хранителни вещества, които съдържат.

След прибирането на реколтата, водораслите трябва първо да изсъхнат. Готови са за готвене след 24 часа.

Още любопитни факти и интересни рецепти с водорасли вижте във видеото. То е част от предаването „Евромакс“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка събота от 11.30 ч. и понеделник от 22.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.