Кладенци биха могли да дадат глътка въздух за водоснабдителната система в града

Мерки за овладяване на постоянното поскъпване на водата в Разград бяха предложени в края на миналата седмица. Преди дни в ефира на „Твоят ден”, граждани се оплакаха, че плащат най-скъпата вода в страната. Качеството на услугата е ниско, а загубите по водопреносната мрежа -големи. Областният управител на Разград вече е провел разговори със собственици на кладенци, които да бъдат предоставени за обществено ползване. Една от причините за скъпата вода е това, че тя се доставя от около 100 км. от помпени станции, които са на брега на Дунав.

Шефът на КЕВР: Има две дружества, чиито цени на водата надхвърлиха социалната поносимост

Кладенците, намиращи се в Индустриален парк, биха могли да дадат глътка въздух за водоснабдителната система в града. Това коментира в ефира на „Твоят ден” Владимир Димитрова, областен управител на област Разград.

Той уточни, че с темата са запознати министърът и заместник-министърът. „Имахме добър разговор. Добра новина е, че водоизточниците са регистрирани като кладенци и ще бъде кратък срокът, за който ще бъдат въведени в експлоатация. ВиК дружеството трябва да напише технически документацията и да се изгради система, с която те да се свържат с мрежата”, каза той.

Цената на водата в Разград достигна 6,10 лв. за кубик

По думите му основният проблем на Разград е, че канализацията е стара. „Над 69% се губи по трасето. Затова  е нужна консолидация на ВиК дружеството, за да можем да се възползваме от евросредства. Да имаме воден цикъл и загубите да изчезнат, а цената на водата да се понижи”, подчерта Димитров.

Той добави, че се водят разговори и с други кладенци. Предстои да се провери качеството на водата. „Надявам се през пролетта да присъединим първите три кладенци. Целта е всички в града да ползваме вода с по-ниска цена”, уточни областният управител на област Разград.