Ежедневно постъпват десетки жалби от граждани за нередности в процедурата

Регионалното министерство удължи до края на февруари срока за кандидатстване по втория етап от програмата за саниране. Това се случва на фона на множество жалби от граждани както към ресорното ведомство, така и към омбудсмана, за сериозни пропуски в системата за класиране.

През март миналата година собствениците на жилища в блок в софийския район „Слатина”, сред които и Ивайло Велчевски, получават сертификат за извършено обследване на сградата. С него трябва да кандидатстват за саниране. Стойността на проекта е 2 820 000 лв.

Андрей Цеков: Средствата за саниране няма да стигнат за всички кандидатстващи

„Ако завишим максимално административните такси, които са 17.80 лв. на квадратен метър, общо всичко ще стане около 3 100 000 лв.”, пресмята Ивайло. Сумата обаче, която районната община входира към регионалното министерство, е над 4 милиона лева. Така проектът става твърде скъп и блокът, в който живее мъжът, не се класира. Екипът ни изпрати официално запитване към общината за повече яснота по казуса и очаква нейния отговор.

От офиса на омбудсмана съобщават за множество жалби на граждани заради завишени цени. „В резултат на това е надхвърлена допустимата безвъзмездна помощ за един квадратен метър и това ги изхвърля от класирането, защото им падат точките”, обясни Петя Караджова от дирекция "Право на собственост" към офиса на омбудсмана.

В Бургас общината сама е уредила обследващите фирми. Според Станимир Златков от квартал „Лазур” обаче неговият блок 88 е бил обследван фиктивно. „Не влизаха в апартаментите, не носиха апаратура, лист и химикал нямаха, не искаха да слизат в мазето, не се качиха на покрива. Общо седяха 10 минути”, каза той. Станимир се обръща към Регионалното министерство с въпрос така ли се обследва сграда. „Явно не са констатирали нарушения, защото сградата ни беше оценена. Класираме се в резервите. Никой не е видял имало ли е преглед изобщо”, допълни бургазлията.

Защо жители на голям блок в Горна Оряховица не са одобрени за саниране

Срещу процедурата протестира и кметът на Русе, според когото в различни общини един и същ тип сграда е оценена с различна енергийна ефективност - ключов компонент за класиране за саниране.

Според регионалния министър Андрей Цеков всеки гражданин с данни за нередности трябва да се обърне към Европейската прокуратура. Кметовете пък могат да жалят отделни проекти, ако решат. „Тези документи са за кандидатстване за европейско финансиране. Ако в тях има невярно съдържание, това е престъпление” подчерта ресорният министър.