Съветници поискаха монументът да бъде преместен в Музея на социалистическото изкуство

Протест в защита на паметника ”Альоша” се провежда в Пловдив. Бранителите на съветския монумент се събират пред сградата на Общинския съвет. Днес там трябваше да се разглежда предложението за преместване на паметника, но точката не е включена в дневния ред на сесията.

Страстите и обществените дебати около съдбата на „Альоша” се нажежиха, след като общински съветници от ПП-ДБ поискаха монументът да бъде преместен в Музея на социалистическото изкуство. Граждани на Пловдив се обявиха против ази идея. Те заявяват, че монументът е символ на града и мястото му е на хълма.

Ще бъде ли демонтиран паметникът на "Альоша" в Пловдив

„Г-н Славенски не предлага дебат, а решение – Общинският съвет да гласува демонтаж на монумента. Това е недопустимо. Събрали сме се, за да заявим ясно мнението си”, каза жител на Пловдив. Според него това е подмяна на паметта. 

Пловдивски общински съветници предложиха Паметникът на Альоша да бъде преместен

В Пловдив днес бяха Георги Свиленски, Кристиан Вигенин и Мая Манолова. "Не разбирам защо този паметник дразни част от политическите формации. Паметниците не бива да се премахват, може да се осмисля тяхното значение, това което те изразяват", коментира Вигенин.

"Тук сме да се противопоставим на опитите на сглобката да продължи рязането на паметници, рязането на българската история", каза Мая Манолова.

Въпреки гражданското напрежение, вносителите на предложението няма да го оттеглят. По думите на общинския съветник от ПП-ДБ Владимир Славенски основният мотив за предложението е, че „Альоша” символизира тежък период от българската история. Идеята за преместването ще бъде разгледана, след като общината изготви финансово и техническо становище. 

Представители на БСП в Общинския съвет заявиха, че позицията им е заявена в декларация, която днес ще бъде прочетена отново. Те са "за" запазване на всички паметници у нас и "против" видоизменянето им.

Според кмета на Пловдив не Альоша, а други са по-важните проблеми за решаване. "Транспорт, ремонти, почистване. Иска ми се до повдигаме теми, които са проблем реално за града, а не такива, които политизират настроенията", заяви Костадин Димитров.

В Пловдив обмислят бъдещето на Альоша