Това е записано в януарския доклад на агенция

Международната агенция за енергията (МАЕ) отново повиши прогнозата си за растежа на търсенето на петрол в световен мащаб през 2024 г., предаде „Ройтерс”.

Базираната в Париж организация очаква потреблението на черно злато да се повиши с 1,24 барела на ден, докато най-новата прогноза на Организацията на страните износителки на петрол е за ръст от 2,25 милиона барела дневно.

МАЕ повишава за трети пореден път прогнозата си за потреблението на петрол в целия свят. Това става на фона на подобряване на световния икономически растеж, понижаването на цените на черното злато през последното тримесечие на 2023 г. и разширяването на китайския петролно-химически сектор.

Норвегия увеличава добива на нефт и газ

„Нарастващото геополитическо напрежение в Близкия изток разтревожи пазарите в началото на годината. Евентуалната ескалация на конфликта може да ограничи още повече транспортирането на петрол по ключовите търговски маршрути, които преминават през региона. Доставките за петролния пазар през 2024 г. обаче изглежда са  сравнително добре гарантирани", се посочва в януарския доклад на МАЕ.

В него се отчита, че ограничаването на петролните добиви от страните от ОПЕК и съюзниците им (Русия и други държави), с които заедно образуват групата ОПЕК+, може да доведе до малък дефицит на петролния пазар в началото на годината.

Международната организация прогнозира още, че през тази година предлагането на петрол в световен мащаб ще се увеличи с 1,5 млн. барела дневно и ще достигне рекордните 103,5 млн. барела дневно, ако не настъпят неочаквани нарушения на доставките. 

МАЕ очаква увеличаване на добива на черно злато в някои страни, които не членуват в ОПЕК+, сред които са САЩ, Бразилия и Гвиана.