Жителите му не възнамеряват да премахват монумента

В разгара на полемиката за премахване на паметници, жителите на русенско село категорично отказват да се разделят с монумент на Ленин, който се издига в центъра. По думите на хората от Новград той е част от историята и трябва да остане на мястото си.

Внушителният бронзов паметник е издигнат през 1975 г. Решението за това е взето на общоселско събрание още през 60-те години на миналия век. По онова време местното ТКЗС също гордо носело името на Владимир Илич.

Протест в защита на паметника ”Альоша” в Пловдив

Автор на монумента е румънският скулптор Борис Караджа, който пет години по-рано прави същия паметник в Русе. Но докато русенският Ленин е демонтиран още през 1990 г., този в Новград е запазен.

Към днешна дата монументът се намира на частен терен. При реституцията парцелът, на който се извисява, бил възстановен на старите собственици. Тяхната наследница върнала на общината сумата от 700 лева, която някога родителите ѝ били получили за отчуждаването на парцела от 700 кв. м. Но решила да запази паметника на Ленин, тъй като била съгласна с желанието на местните хора той да се превърне в туристическа атракция.

Целия репортаж по темата гледайте във видеото.