Същевременно редица организации стартираха инициативи за подпомагане на нуждаещи се

След седмици на наводнения, арктически температури обхванаха Великобритания през последните дни. Това рядко се случва и е условие да се задейства системата за раздаване на помощи за студено време. Става въпрос за автоматично плащане на 25 паунда на социално слаби семейства, които живеят в райони, в които температурите са били под нула градуса в продължение на седем дни.

Хората не трябва да кандидатстват за тези пари или да чакат с месеци, за да им бъдат отпуснати. Превеждат им се по банковите карти веднага, ако вече получават някакви други помощи заради бедност. Целта е хората да използват отоплителните си уреди пълноценно, а не да ги изключват от страх, че работят прекалено дълго заради студеното време и ще увеличат още повече битовите сметки, които и без друго трудно плащат.

Порои причиниха наводнения във Великобритания

Студът превърна наводнените райони във Великобритания в ледени пързалки и направи живота на хората, които трудно свързват двата края, още по-тежък. Това бе знак и за редица организации да стартират инициативи за подпомагане на нуждаещи се.

„Толкова много хора имат прекалено много палта, шапки или ръкавици. Много хора притежават повече, отколкото им трябват, докато други изобщо нямат или просто се нуждаят от още една дреха. Идеята, която имаме и осъществихме и миналата година, когато раздадохме 800 палта, е да събираме дрехи в продължение на два дни. След това, в продължение на още два дни отваряме помещението и хората просто влизат и си избират какво да вземат. Имаме огледало, те пробват, за да видят дали им става. Предлагаме по палто на човек, но ако видим, че някой има нужда от повече, ще му дадем”, обяснява Люси Ломакс.

Тя е доброволец, който събира зимни дрехи на гарата в английския град Рединг и ги раздава на нуждаещи се. Инициативата е на местния общински съвет, няколко благотворителни организации и на железниците.

„Идват всякакви хора. Не връщаме никого. Освен това не задаваме и много въпроси. Като цяло можете да усетите дали някой е в нужда. Тук идват бездомни, бежанци, много семейства – смес от най-различни хора. И въпреки че все още не сме отворили, вече започнахме да раздаваме дрехи. Защото ако някой дойде при нас и видим, че му е много студено, няма да му кажем да изчака още един ден, ако можем веднага да му помогнем. Преценката в крайна сметка е наша и усещането какво трябва да се направи. Именно така действаме тук”, обяснява Люси Ломакс.

Тъй като много хора се срамуват, че не се справят добре с растящите разходи на живот, подпомагащите ги фондации измислят заобиколни маршрути как да стигнат до тях.

„Силно вярвам в рециклирането и в това, че вещите трябва да отиват пряко при хората, защото понякога те нямат достъп до дрехи. Тъй като сме на централно място, в сърцето на града, хората не се притесняват просто да влязат и да си изберат нещо без да имат усещането, че то им се дарява. Атмосферата тук е все едно, че пазарувате в магазин. Не гледам на това като на акция за даряване, предпочитам друга гледна точка – рециклирането, за да могат хората да запазят своето достойнство. Не искаме да гледаме на тези хора, като си казваме – господи, не можете да си позволите да имате такива дрехи. По-скоро отношението е: „Елате и ни помогнете! Ако не вземете тези неща, те ще бъдат изхвърлени на бунището”. Според мен всеки трябва да има достойнство”, коментира Люси Ломакс.

Така от проблем студът се превръща в предимство. Отваря сърцата на едни да даряват и стопля телата на други, които са пропуснали да си купят зимни дрехи заради постоянно недостигащите пари.