Екип на „Дойче веле” ни отвежда на обиколка в „Зеещат”

Виенският квартал „Зеещат” е мястото, на което се намират няколко уникални примера за устойчива архитектура. Един от тях е сградата „Хохо”, която има 24 етажа и е висока 84 метра. Разположена е на площ от 4000 кв. м, непосредствено до станция на виенското метро, това е и вторият най-висок дървен набостъргач в света.

Зданието е завършено през 2020 г. като включва хотел, фитнес зала, ресторанти и апартаменти. Там се строи и офис сграда, която не изисква отопление и климатизация. Изключително дебелите тухлени стени правят това възможно.

Крайезерният град е гъбен. Има 80-сантиметров слой чакъл под дървета и цветни лехи. Кухините се запълват със субстракт от пясък, компост и биовъглен, който изпълнява две функции - да съхранява вода и да освобождава хранителни вещества.

Укрепват един от символите на Болоня – наклонената кула Гаризенда (ВИДЕО)

За много жители обаче чакълените лехи около младите дървета са твърде тъжни. Различни инициативи се опитват да ги направят по-красиви. Това обаче не е толкова лесно. Процесът на одобрение може да отнеме до три месеца. За големи проекти, като например Обществената градина на Градинарската асоциация на Хайди Меркел,се нуждаят от много повече. Но радостта от възможността да си осигуриш плодове и зеленчуци надделява. А кога и какво ще се отглежда в градината от 1000 кв. м, жителите решават заедно.

Един от основните принципи на „Зеещат” е социалното смесване. Продажбата на земя на частни инвеститори финансира социални жилища и обществено пространство на други места.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от предаването „Истории от света” на „Дойче веле”, което се излъчва всяка неделя от 21:30 ч. и сряда от 22:30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле” и в ефира на „Събуди се” по NOVA всеки уикенд.