Премиерът Николай Денков остави последната дума на КС

Дни след избирането на двама нови съдии в Конституционния съд, изборът им ще бъде атакуван именно пред КС. От БСП вече са на финала със своята жалба, която ще бъде предложена за подкрепа от „Възраждане” и ИТН.

„Наистина е абсурдно. Изпращаш в Конституционния съд хора, които със самия им акт на избиране вече са в нарушение на тълкувателно решение на самия КС”, заяви Кристиан Вигенин от БСП.

Куцкова: Обжалването на решението за мандата на Атанасова и Белазелков ще отложи клетвата им

Един от мотивите, който ще бъде записан в жалбата на левицата, е свързан с това откога се смята за влязло в сила тълкувателното решение за продължителността на мандата. „Би трябвало да се приема, че влиза в сила от момента на записването в Конституцията още през 1991 година, тъй като тълкувателните решения са на базата на основния закон”, посочи Вигенин.

Върху избора разсъждават и юристите в Президентството, обясниха за NOVA от институцията. За да станат съдии, Десислава Атанасова и Борислав Белазелков трябва да положат клетва пред няколко официални лица, включително и държавния глава.

Заради правен казус през 2012 година президентът Росен Плевнелиев направи прецедент и не остана за клетвата на Венета Марковска, което отмени избора ѝ. Сега обаче според юристи Румен Радев няма да прибегне до тази стъпка

„Прецедентът затова е прецедент, за да не се повтаря. И предполагам, че държавният глава ще присъства”, категорична е доц. Наталия Киселова, преподавател по Конституционно право.

Депутатите избраха Атанасова и Белазелков за конституционни съдии (ОБЗОР)

Според нея мандатът на Атанасова и Белазелков би трябвало да е седем години. „Народните представители избързаха с решението си преди влизането в сила на тълкувателното решение, за да избегнат последиците, които то ще предизвика. Само че мандатът на един съдия започва да действа от момента, в който той положи клетва, а те още не са. И поради тази причина може да се претендира, че мандатът е по-къс”, подчерта Киселова.

Премиерът Николай Денков остави последната дума на Конституционния съд. „Аз мисля, че оттук нататък КС трябва да реши какъв е правилният период”, категоричен е министър-председателят.

Конституционалисти обясняват, че преди да положи клетва като съдия, Атанасова би трябвало да подаде оставка като народен представител.