Русия твърди, че Украйна е свалила летателната машина

Сваленият в сряда руски самолет Ил-76 в Белгородска област поражда много въпроси, които нямат отговор. Двете черни кутии са били намерени днес, но не е сигурно дали ще допринесат за изясняване на трагедията. Москва и Киев си отправят взаимни обвинения, а Съветът за сигурност на ООН се събира извънредно днес, по искане на Русия.

Москва обвинява Украйна, че е свалила самолета с 65 украински военнопленници на борда, 6-членен екипаж и трима придружаващи военнопленниците.

Руски военен самолет се разби в Белгородска област (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Украинските военнопленници бяха транспортирани до Белгородска област за договорената между Москва и Киев размяна. Вместо тя да се осъществи, украинската страна предприе от Харковска област противовъздушна ракетна атака срещу самолета”, заяви Сергей Лавров.

Никой не се изненадва, че Москва и Киев имат различни версии за инцидента. Украйна обвини Русия, че е създала целенасочена заплаха за живота и безопасността на украинските военнопленници, като не е предупредила силите на Киев да обезопасят въздушното пространство. А президентът Зеленски поиска международно разследване.

„Очевидно е, че руснаците си играят с живота на украинските затворници, с чувствата на техните семейства и с емоциите на нашето общество. Необходимо е да се установят всички ясни факти, доколкото това е възможно, като се има предвид, че самолетната катастрофа е станала на руска територия - извън нашия контрол”, заяви Володимир Зеленски.

Властите в Киев обявиха, че не разполагат с надеждна информация за това кой е бил на борда. Но потвърдиха, че за сряда е била планирана размяна на пленници, която не се е състояла. Според Украйна, Русия обикновено предоставя информация за маршрута и транспорта, който ще се използва за размяната, за да се гарантира безопасност. Този път, според Украйна, това не е било направено. Областният център Белгород е единственият голям руски град, който е подложен постоянно на нападения, като напоследък украинският обстрел се засилва.

„Украинската страна беше официално уведомена, искам да подчертая това. Официално предупредена - 15 минути преди самолетът да навлезе в зоната”, каза депутатът от управляващата партия в Русия Андрей Картаполов.

„Ако руснаците имат видеозаписи или снимки, които да показват къде са нашите военнопленници, нека ги предоставят. Не виждаме никакви индикации, че на борда на самолета и имало толкова голям брой хора”, заяви омбудсманът на Украйна Дмитро Лубинец.

„Убеден съм, че ще стане същото като със смъртта на военнопленниците в Оленивка. Руснаците ще направят гръмки изказвания, след което няма да допуснат никого на тяхна територия. Няма да предадат никакви материали за анализ и ще заявят, че виновна е Украйна”, смята още Лубинец.

Според Женевските конвенции по време на война отговорност за живота и здравето на военнопленниците до тяхното освобождаване носи страната, която ги държи в плен.