Мненията в кулоарите са полярни

Полярни коментари в Народното събрание, след като Десислава Атанасова и Борислав Белазелков официално станаха конституционни съдии. Двамата положиха клетва в отсъствието на президента Румен Радев. Преди дни той сезира Конституционния съд за избора им.

“Полагането на клетва за спазване на Конституцията на фона на сериозните съмнения за нейното нарушаване е несъстоятелно", е позицията на президента. Държавният глава не приема думите да противоречат на действията, а церемониите да заменят принципите”, съобщават от прессекретариата на президентството.

Трите опозиционни групи - на БСП, "Възраждане" и "Има такъв народ", внесоха свое искане за отмяна на избора на Атанасова и Белазелков. Управляващите от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, както и ДПС защитават своето решение.

„Заклех се”: Атанасова и Белазелков официално са конституционни съдии

„Сигурно президентът е бил зает с нещо, не знам. Това беше най-прозрачната процедура – имаше изслушване и на двамата съдии, след това и дебат в парламент цял ден. А когато Радев назначава конституционен съдия от неговата квота, то се случва без изслушване, без нищо. Поздравявам Атанасова и Белазелков за избора и се надявам, че ще изпълняват стриктно законите на тази страна”, заяви в кулоарите на Народното събрание лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. По думите на Борисов стана ясно, че Десислава Атанасова вече не е член на партията. Молбата за своето напускане тя била подала още след като парламентът я одобри за конституционен съдия.

„Ние призовахме президента да не ходи на клетвата, това е едно добро решение. Промените в Конституцията и изборът на конституционни съдии са изначално сбъркани”, каза председателят на БСП Корнелия Нинова.

„Без значение” – така Делян Пеевски от ДПС коментира отсъствието на Радев от церемонията за полагане на клетвата. По думите на депутата това не може да е повод за обжалване на процедурата. „Той е просто един гост”, каза Пеевски и допълни, че решението на държавният глава всъщност е на Корнелия Нинова.

"Вече нямаме Конституционен съд. Ние обжалваме пред КС едно решение, което ще бъде гледано от хора, които днес погазиха законите и Конституцията на страната." Това коментира пред журналисти в парламента председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов, предаде БТА.

“Президентът може да постъпи както сметне за добре и да не дойде на полагането на клетвите от страна на новите конституционни съдии. Това за мен е изразяване на отношение към едни неморален избор”, каза председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов. “Факт е, че изборът на съдии в КС беше опорочен”, смята той.

"Всеки трябва да си изпълнява конституционните си задължения, независимо дали му харесва или не”. Така коментира финансовият министър Асен Василев липсата на държавния глава по време на заклеването на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков като конституционни съдии. “Дали мандатът им трябва да е 9 или 7 години, има КС, който ще се произнесе по въпроса”, изтъкна Василев.

„Тази процедура е чисто формална и по никакъв начин не влияе върху фактическия състав – той е приключен след обнародването от парламента. Лична преценка на президента е защо не присъства, но с оглед на оспорването това е логично”, коментира председателят на ВАС Георги Чолаков.

„Нашето участие тук е изцяло представително и предполагам, че за мен и за останалите поканени лица то се дължи на уважение към институцията. Това, което се случва, според мен е начин за израстване и усъвършенстване на работата на институциите. То е полезно”, смята председателят на ВКС Галина Захарова.

Тя посочи още, че Конституционният съд е крепост на върховенството на правото. А Чолаков добави, че всеки орган, който прави някакви избори, носи и отговорността за тях.

"Не съм специалист по право, според мен всеки трябва да си изпълнява конституционните задължения, независимо дали му харесва, или не", коментира съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев.

"Дали мандатът им трябва да е седем, или девет години, си има Конституционен съд, който ще се произнесе по въпроса, каза Василев. Не мисля, че е работа на политически лидер, на която и да е партия, да определя как трябва да се прилага правото в страната, за това си има институции", подчерта Василев.