Двамата положиха клетва днес

Десислава Атанасова и Борислав Белазелков се заклеха днес като новите конституционни съдии. Журналистът на NOVA Нели Тодорова обобщи кариерното развитие на двамата.

Атанасова беше една от основните фигури в ГЕРБ повече от десетилетие. Определят я като острие на Бойко Борисов, а и самата тя гледаше на себе си така. В автобиографията си вписа и позицията здравен министър.

„По-скоро се чувствам се като тежката артилерия на ГЕРБ”, казва тя през 2012 г.

Политическите реакции след клетвата на новите конституциионни съдии (ОБЗОР)

Атанасова беше и в преговарящия екип, който сглоби настоящата управленска сглобка. „Демонстрацията на несериозно и неуважително отношение на коалицията, която от „има как” се превърна в „няма пък” е демонстрирана пред вас”, коментира тогава тя.

Вече като част от т. нар. „сглобка”, именно Атанасова най-често вдигаше жълти картони към партньорите. „Няма да подкрепим нито един закон на МС, докато няма реален механизъм, по който се вземат решенията. Нашите колеги трябва да са наясно, че думите в политиката означават отговорност. Действията в политиката – носят последици”, подчерта тя.

Самата Атанасова обяви, че няма да отреже връзките си с ГЕРБ, но няма да могат да я търсят по конституционни въпроси. Около номинацията ѝ за конституционен съдия се чуха доста критики заради ярката ѝ политическа обвързаност. Това обаче не попречи на колегите ѝ в НС да я изберат.

Борисов: Десислава Атанасова напусна партия ГЕРБ

С взаимната подкрепа на управленската некоалиция, плюс гласовете на ДПС, за конституционен съдия беше избран и Борислав Белазелков, предложен от ПП-ДБ. Работи като съдия още от 1992 година. Има зад гърба си над 20 години стаж във Върховния касационен съд.

За Белазелков е важно Конституционният съд да е независим. „Досега повечето решения бяха повече политически, отколкото правилни. Със сегашните решения и промени в Конституцията, ако те бъдат приети, КС ще бъде повече съд, отколкото политически орган”, посочва той.

Самият той не отрича, че за да се случат определени промени в обществото, ни е нужен натиск. „В обществото нищо не става без натиск. Но той трябва са се осъществява по демократичните механизми - да е правомерно и законосъобразно. Как бих реагирал на натиск? Повече от 40 години съм устоял”, категоричен бе той.

Белазелков също беше критикуван, но заради съдийски решения по стари дела. Включително за осъждането тъкмо на Народното събрание. Заради мандатите на двамата новоизбрани, които НС реши да са 9-годишни, а не седем. В Конституционния съд вече има две жалби срещу избора на Атанасова и Белазелков.