„Ако техният избор бъде обявен за противоконституционен, ще има отмяна на решението на парламента”, поясни бившият съдия

Присъствието на президента Румен Радев на церемонията по полагане на клетва на новите конституционни съдии Десислава Атанасова и Борислав Белазелков има легитимационно или символично значение, но то не е решаващо. Това заяви бившият конституционен съдия Благовест Пунев в „Интервюто в Новините на NOVA”.

„Отсъствието на държавния глава не се отразява на редовността на клетвата, той отделно е атакувал в КС избора на парламента на двамата нови съдии”, припомни бившият конституционен съдия. Мотивите на държавния глава са, че изискванията за прозрачност и публичност на избора не са спазени. Пунев определи поведението на президента като „провокативно”.

Новите конституционни съдии положиха клетва, президентът бойкотира церемонията (ОБЗОР)

„При решаване на делото за техния избор е достойно Атанасова и Белазелков да не гласуват за своя избор в КС”, обясни Пунев. „Подобен казус има с покойния Станислав Димитров, който довърши мандата на починалия в 7-ия месец от мандата си Иван Първанов. Това беше първият мандат на КС. Когато идваше краят на мандата, беше поставен въпросът откога се брои неговият мандат. Тогава беше решено, че той има право само да довърши мандата си”, обясни бившият конституционен съдия.

В КС предстои произнасяне по допустимост и след това решаване на делото за избора на Атанасова и Белазелков. Пунев обясни, че е спазен срокът за техния избор и за полагане на клетва. „Ако изборът бъде обявен за противоконституционен, ще има отмяна на решението на парламента и след това провеждане на нов. Считам, че това няма да стане”, заяви той.

Доц. Паунов: КС може да обяви частично избора на Атанасова и Белазелков за противоконституционен