Не закъсняха и коментарите на политиците за демонстративното отсъствие на държавния глава

Десислава Атанасова и Борислав Белазелков положиха клетва като конституционни съдии в петък. Президентът Румен Радев бойкотира церемонията и не присъства. Не закъсняха и коментарите на политиците за демонстративното отсъствие на държавния глава. Церемонията по полагането на клетвата ръководи председателят на съда Павлина Панова.

„През повече от 32-годишното си съществуване, Конституционният съд е отстоявал своята независимост и това ще прави и занапред”, заяви тя.

По закон на церемонията, освен президента, присъстват и председателят на Народното събрание и двамата шефове на върховните съдилища. Галина Захарова и Георги Чолаков коментираха какъв знак е отсъствието на държавния глава от нея.

„Това е лична преценка, но с оглед оспорването - е логично. Да не забравяме, че преди две години имаше процедура, на която не присъстваше Лозан Панов и тя се проведе”, обясни Чолаков.

„Заклех се”: Атанасова и Белазелков официално са конституционни съдии

„Институциите в България трябва да се уважават. Това, което се случва, е начин на усъвършенстване и израстване на работата на институцията. То е полезно”, твърди Захарова.
И посочиха, че при избор на конституционни съдии от квотата на съдебната власт са променили правилата, така че да има по-голяма прозрачност около кандидатите.

„Всеки орган, който прави избори, носи отговорност”, смята председателят на ВАС.

Изборът на Атанасова и Белазелков се оспорва от президента и парламентарната опозиция. Предстои Конституционният съд да разгледа допустимостта на двете искания. Докато течеше днешната церемония, под прозорците на Конституционния съд имаше протест срещу избора на новите съдии. Направи се и опит за нахлуване в сградата. Атанасова и Белазелков запазиха мълчание след официалната церемония. Това, че президентът няма да присъства на церемонията, стана ясно час преди нея.

Пътят на Атанасова и Белазелков към Конституционния съд

От президентската институция обясниха, че „е неприемливо думите да противоречат на действията, а церемонните да заменят принципите. Според президента Румен Радев полагането на клетва за спазване на Конституцията, на фона на сериозните съмнения за нейното нарушаване, е несъстоятелно”.

Преди дни президентът призова да не се пристъпва към клетва, докато КС не се произнесе дали изборът на Атанасова и Белазелков от парламента не е бил в нарушение. Според мотивите на Радев са били нарушени основни принципи като прозрачност, откритост и публичност. Атакуван беше и 9-годишният им мандат.

От Президентството днес заместиха участието на Радев в церемонията в КС с друга. С разлика от 30 минути преди Десислава Атанасова и Борислав Белазелков да положат клетва, на „Дондуков 2” Радев избра да връчи най-високото държавно отличие Орден „Стара Планина” Първа степен на д-р Митко Василев. Той е дългогодишният главен управител на Германо-българската индустриално-търговска камара.