Искам децата ми да научат, че трябва да правят нещата, които ги правят щастливи

Тази събота в рубриката „Тук и сега” Деси Банова-Плевнелиева ни среща  с един от най-известните криминални психолози в България- Росен Йорданов. За първи път той ще отвори вратите на личния си свят. Какво дете е бил, защо избира психологията, какво му е коствало през годините сблъсъка със смъртта и жестокостите, кога той е бил на косъм от смъртта и кои са чудесата в живота на Росен Йорданов.

Йорданка Благоева: Медалите са важни, но семейството е най-ценно

„Бях буйно дете. Обичах футбола и музиката. Моята майка беше народна певица, искаше да ме направи музикант. С мои приятели се опитахме да направим група, във футбола също се справях добре, вървеше ми и в ученето”, разказва Йорданов.

Той уточнява, че любовта му към психологията започва късно, но учи с много страст.

„Имах късмета да попадна в МВР в много интересен момент. Онова, което даде шанс на мен и на няколко колеги, с които започнахме да се занимаваме с криминална психология беше това, че на нас ни се получи това, което правихме и станахме ценни за самата система”, разказа Росен Йорданов.

По думите му криминалната психология от гледна точка  на възможността да видиш крайният резултат от своята експертиза е най-благодатната работа.

„Ние работихме по 30 – 40 часа без прекъсване. Понесох много щети в личен план, в психологичен аспект. Започнах да се уморявам от ужасите, които виждах. През 2007 година напуснах система. Това ми даде глътка въздух”, добавя той.

Според него, за да си със здрава психика трябва да си малко по-изкривен към оптимизма. „Животът ти предлага изпитания. Живеем с илюзията, че контролираме нещата, но животът е по-различно нещо. Ние нито сме толкова добри, съвестни и добродетелни, колкото си мислим. Много често случайността играя огромна роля", уточнява той.

„Искам децата ми да научат, че трябва да правят нещата, които ги правят истински доволни и щастливи. Не ме интересува какви постижения ще имат. Ако организират така живота си, че да са доволни от себе си, аз ще бъда щастлив.

Целия разговор гледайте във видеото.