Днес в Еквадор страхът продължава

На 9 януари тежко въоръжени мъже нахлуха в студиото на еквадорската телевизия и насочиха оръжия към журналистите, взеха заложници, имаше ранени. Кореспондентът ни във Франция Петя Желева разговаря с журналисти, жертви на нападението в телевизията.

С бронежилетки на работното място: Журналистите в Еквадор предприемат мерки за безопасност

Малко се говори за медийния климат в Латинска Америка. Това е мястото, където най-много журналисти губят живота си, упражнявайки професията.  Днес в Еквадор има много страх.

Размириците в Еквадор: Насилието нараства (ВИДЕО)

„Мислех, че това е последният ми ден на земята и няма никога да видя децата си отново.  Преследваха ни, търсиха ни навсякъде. Заведоха ни в студиото с ясното намерение да покажат на целия свят какво могат да дръзнат да направят в 14 часа следобед. Осмелиха се да превземат телевизия, да поставят 50 журналисти на колене, да подчинят град и държава”, разказа Алина Манрике, журналист в ТC.

„Ситуацията в Еквадор стана драматична. През последните години страната се превърна в основен център на наркотрафика между Латинска Америка и САЩ и Европа. Все по-могъщите криминални групи превърнаха Еквадор в едно от най-опасните места за журналисти”, казва журналист.

„Да си журналист днес в Еквадор е като да си част от въоръжените сили или Националната полиция. С тази разлика, че вместо с пушка или пистолет, имаш само микрофон и камера. Операторът и репортерът се изправят всеки ден срещу всичко, което се случва на улицата. Днес сме мишени на престъпността, не само на битовата, но и на организираната престъпност. Тя има план да създаде хаос в държавата и да нападат журналисти. Имаме неофициална информация  от наши източници за това. Пример е това, което се случи в телевизията”, споделя Сталин Бакеризо.

Той споделя, че нахлуването на престъпниците се е случило около 14.00 часа следобед - час, в който новинарската емисия тече. „Тогава повечето от репортерите обработваме материалите си. Бях в редакцията, където се намират и монтажните кабини. Работих, когато настана тревога и всички се разбягаха. Влязох в офис, където има тоалетна, скрих се там с друг колега. Чувахме всичко, което се случваше отвън, но за щастие тези хора не стигнаха до нас, разказва Бакеризо.

Бързата намеса на полицията предотвратява инциденти с фатален край, но кадри от предаването на живо, които останаха в ефир около 20 минути, шокираха страната и накараха светът да заговори за Еквадор.

Подробности гледайте във видеото.