За миналата година столичани са спестили общо 6,4 млн. лева от това намаление

Собствениците на недвижими имоти и автомобили в София могат да платят годишните си данъци с 5% отстъпка, ако внесат цялата сума наведнъж. Условието е това да стане до 30 април, посочиха от Столичната община. 

Отхвърлиха предложението за актуализация на данъчните оценки на имотите

Данъкът за моторни превозни средства (МПС) за регистрираните в София автомобили може да се плаща още от 6 януари, уточниха от администрацията. Крайният срок за внасяне на данък за колите е до края на април. Тогава е и финалният срок за първата вноска на такса битови отпадъци, за която отстъпка няма.

Столичани могат да платят местните си данъци и такси на части, като сроковете за данък недвижими имоти и данък автомобил е 30 юни – първа вноска, и 31 октомври – втора вноска. Таксата за битови отпадъци може да се изплати на четири вноски, съответно до 30 април, 30 юни, 30 септември и 30 ноември.

Отчитат скок на местните данъци и такси в редица общини

По данни на Общината през миналата 2023 г. собствениците на имоти и автомобили в София са спестили общо 6,4 млн. лв. при заплащане на местните данъци до края на април. Това е общата сума на отстъпката от 5%, която се дава при плащане на пълния размер на годишния данък за недвижима или движима собственост до крайния срок 30 април, обясняват от Общината.

За миналата година до тази дата задълженията си за имоти са внесли 757 666 собственици, а 227 544 души – за колите си, регистрирани в столицата.

Източник: БТА, Николета Василева