Депутатите гласуват данъчните закони на второ четене

Окончателно - депутатите отхвърлиха предложението данъчните оценки на имотите да се актуализират, с което ще се увеличи и данък сгради и такса смет. На второ четене НС трябва да гласува данъчните закони, които народните предсатвители не успяха да разгледат миналата седмица.

Предложението беше заложено в Закона да местните данъци и такси от финансовото министерство, по искане на Сдружението на общините. Така, ако местните власти не решат да вдигнат сами данък данък сгради и такса смет и догодина, ще пращаме колкото и през 2023-та година. 

Освен това депутатите решиха, че ще имаме право да не платим за услуга, ако не получим касова балежка. Бе прието и предложението на ГЕРБ-СДС ДДС за ресторантите да остане 9% поне до края на следващата година. 

Промените в данъчните закони: ПП-ДБ предложиха ДДС за ресторантьорите да се вдигне до 20%

„Колегата Делян Добрев иска по-нисък бюджетен дефицит. Сега трябва да излезете от ГЕРБ и да кажете: „Връщаме ставката от 20 на сто за ресторантьорите, защото мина COVID, мина кризата, заведенията са пълни”. И хората ни питат как това НС остави 9 процента ДДС за ресторантьорите, но остави 20 на сто ДДС за лекарствата?”, заяви Мартин Димитров, ПП-ДБ.

 „47-ото НС. Вашето правителство вкара България в тежка икономическа криза. Наложихте тежки санкции. Тогава вкарахме проект с определени намаления за ДДС... за лекарства. Тогава гласувахте "против”, категоричен е Цончо Ганев, „Възраждане”.

„Ще цитирам Йордан Цонев. Той преди време каза, че ще настоява лично това да се преосмислят тези мерки.  Става въпрос за реалистични приходи от 300 милиона, които на финансовия  министър му трябват. Или имате скрито участие в ресторантьорския бизнес или вардите собствения си бизнес”, посочи Тошко Йорданов, ИТН.

„Вие чели ли сте законопроекта на МС? Ако бяхте, може би, щяхте да видите, че 9% е предложение на Минитерския съвет. Защото в момента реално бламирате МС”, подчерта Христо Гаджев, ГЕРБ-СДС.

„Единият вариант е да се върнем на 20 процента. Другият вариант е да останем на 9 и да се приемат мерките за изсветляване. Ако няма да се приемат мерките за изсветляване -  да се качим на 20 процента”, категоричен е финансовият министър Асен Василев.