До началото на XX век коренното население по тези земи практически изчезва

Малко хора знаят за Тугач – село в югоизточната част на Красноярския край. То е построено от ръцете на затворници. Днес никой не се интересува от него, освен настоящите му жители. Едната част от тях са потомци на затворници, а другата - деца и внуци на надзирателите. И всички живеят заедно, опитвайки се да не гледат в миналото.

Документалният филм, озаглавен „Тугач — Новый этап”, проследява тяхната история, разказва Voice of America (VOA). Може да стигнете до Тугач по Руската федерална магистрала, която свързва Москва с Далечния Изток. Наричат я още „участък с окови“. От XVIII век затворници, заточени в областта, са вървели по този път пеша, но били оковани във вериги, за да изсекат гората в региона.

Неочаквана заплаха: Хипопотами на Пабло Ескобар застрашават биоразнообразието в Колумбия

През втората половина на 30-те години на миналия век съветското правителство кара по този път пешеходни конвои от политически затворници към лагерите на Народен комисариат на вътрешните работи (НКВД), предава VOA

Някога в тези отдалечени райони на тайгата живеели камасини - номадски пастири на северни елени, които ловували риба. Установяват се по бреговете на река Кан. 

Заради намаляващ брой португалци: В Макао са притеснени за културната идентичност на района

До началото на XX век коренното население на тези земи практически изчезва, като постепенно се смесва с масите от хора, изпратени в местността първо от руската, а след това от съветската империя.

Voice of America (VOA) показва къде е започнало масовото изсичане на гората. По бреговете на Кан започнали да се появяват златни мини. На място са работели златотърсачи и преселници от централната част на Русия.

Източник: vesti.bg/Voice of America