Той е работел в колцентър с няколко офиса у нас

Варненският апелативен съд допусна изпълнението на Европейска заповед за арест и реши да предаде на германските власти българин, разследван за киберизмами.

Заповедта е издадена от Районния съд в Бамберг. Властите във Федералната република издирват 29-годишния мъж заради обвинение за участие в организирана престъпна група за измами и компютърни престъпления.

Как да предпазим профилите си в социалните мрежи от хакерски атаки

Според обвинението заедно със свои колеги той работел в колцентър с офиси в България. Служителите се представяли с фалшива самоличност по телефона и чрез имейл на клиенти в западноевропейската държава. Чрез неверни твърдения и обещания за високи печалби ги подвеждали да инвестират значителни суми в различни финансови операции. Парите били превеждани по сметки на престъпната група, като сумата надхвърля 432 800 евро.

Според Апелативния съд Европейската заповед за арест съдържа подробно описание на дейността на мъжа като част от престъпна група, която в периода август 2019 - юли 2020 г. се е обединила да извършва продължителна кибертърговска измама. Вредите от дейността ѝ са нанесени в Германия.

Източник: Мила Едрева, БТА