Депутатът каза, че "Възраждане" предлагат за промяна в закона на БНБ несъществуваща тема

Днес, на второ четене, трябва да мине закопроектът за БНБ, което е подготовката на банката за еврозоната. БНБ трябва да създаде всички предпоставки България да бъде готова да приеме еврото. Това каза депутатът от ПП-ДБ Мартин Димитров в ефира на „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

Той коментира предложението на „Възраждане“ управителят на БНБ да бъде изслушван четири пъти в Народното събрание. „Когато кажеш „четири пъти“ ограничаваш изслушването на управителя. Не можеш да знаеш какво ще се случи, каква необходимост ще има. Сега бюджетната комисия и НС могат да поканят във всеки един момент и управителя на БНБ, и управителния съвет, и да задават въпроси. Защо това трябва да се ограничава до четири пъти“, каза депутатът.

Законът за БНБ: Как ще бъде уреден статутът на банката след приемането на еврото

Димитров коментира и предложението „Възраждане“ за забрана да бъдат прехвърлени златните резерви на БНБ или на част от тях към ЕЦБ. „Националистите в България имат особено отношение към златото и винаги твърдят, че трябва да има голям протекционизъм, а той така или иначе съществува“, допълни депутатът. По негови думи не е поставян въпросът да се прехвърля злато към ЕЦБ и вероятно няма и да има такава дискусия. „Възраждане“ си измислят някоя несъществуваща тема и я предлагат в законопрокета, за да създават впечатление у хората, че правят нещо. Опитват се да твърдят, че пазят нещо, което няма нужда да се пази“, заяви Мартин Димитров.

Финансов журналист: Няма как да влезем в еврозоната през 2025 г.

Той обясни, че при влизане в еврозоната всяка страна става съакционер и внася част от капитала на общността. „Това ще бъде не толкова голяма сума в активи, която ще е малка част от валутните резерви на страната. Това ще даде правото на България да участва във всяко решение за развитие на еврозоната“, обясни депутатът.

Той посочи, че още с въвеждането на валутния борд ние сме приели на практика еврото.

„Все още съществува възможността да приемем еврото от 1 януари 2025 г. Не знаем как ще се развие инфлацията, но в момента, в който изпълним критериите, можем да поискаме нов доклад. Ако не успеем да влезем от началото на годината, можем да поискаме влизане от средата на 2025 г. Това не е правено, но не е и забранено“, обясни депутатът от ПП-ДБ.

Повече от разговора гледайте във видеото.