Разказва „Дойче Веле”

Според проучване на Световния икономически форум броят на хората, които ядат само растителна храна, намалява. Особено в гъсто населените страни като Индия и Китай. Същевременно в западните страни все повече се отказват от месото. Някой се обосновават на вярването, че растителната диета е по-здравословна. Но вярно ли е това?

Разказва „Дойче Веле”:

Хранене без месо и млечни продукти – недохранване за някои и напълно здравословно за други. Нещата не са толкова прости.

Диетологът Маркус Скелер изследва храненето на растителна основа от 25 години. Самият той живее като веган и казва, че това не може да бъде определено като здравословно или нездравословно.

„Веганството може да е много благоприятно за здравето, ако го правим правилно. Мога да ям по-добре със смесена диета, отколкото с лоша веганска. Но много често веганите мислят повече и са по-добре информирани”, казва Скелер.

Твърде много месо, особено преработено, може да бъде вредно за здравето, сочат проучвания. А диетата с високо съдържание на растителни храни е здравословна.

Диетологът Лиа Бали също казва, че има положителен ефект от веганската диета. Личало най-вече по кръвната захар. „Наблюдаваме значително по-добри профили, ако увеличите фибрите”, казва Лиа Бали.

Важна роля играят вторичните растителни вещества от плодове, зеленчуци, варива или ядки. Те имат положителен ефект върху здравето. Действат противовъзпалително и антиоксидантно.

Но при веганската диета има риск от недостиг, особено на витамен Б12, но също и на калций, Омега 3 и др.

Повече гледайте във видеото.  То е част от предаването „Проект Бъдеще“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка събота от 21.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.