С този грандиозен проект се заел собственикът на фахверкова постройка в Германия

Германия е известна със своите живописни фахверкови къщи. И те наистина са зашеметяващи, когато са в добро състояние. Това си помислил и Ян Паули, когато купил порутена постройка на почти 500 години, планирайки да реновира сам. Задачата обаче се оказала доста сложна…

Изпълнението на проекта отнема на гордия собственик цели девет години. Но сега фахверковата му къща е нещо, което трябва да се види. Намира се до река Мозел, на 150 км западно от Франкфурт. Ян трябвало да изтърбуши и ремонтира напълно постройката. Правил почти всичко сам и усвоявал необходимите техники по пътя. За по-сложни задачи търсел помощ от скитащи калфи.

Уникални къщи, създадени с 3D принтер (ГАЛЕРИЯ)

По време на ремонтните дейности Ян залага на местни и традиционни материали - глина, варовик, дърво и шисти. Създава органични повърхности във всички помещения и вече е експерт в широка гама от техники за мазилка.

Със своята фахверкова къща Ян е спасил архитектурно съкровище. Конструкцията с фахверк става популярна в много части на Европа през Средновековието. Започва с дървен скелет. След това пространствата се запълват с глина или други материали. В Германия има около 2,4 милиона такива къщи. Повечето са исторически. С  индустриализацията стават по-малко популярни.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от предаването „Евромакс“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка събота от 11.30 ч. и понеделник от 22.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase