Историята на няколко смели дами разказва „Дойче веле”

След почти две години война Украйна се нуждае не само от постоянни доставки на оръжие, но и от още войници. Армията се радва на всеки, който е готов да се включи в битката. Въпреки че жените не са призовани на военна служба, все повече от тях избират живота под пагон. Те искат да са готови, ако един ден се окажат на фронтовата линия.

В покрайнините на Киев се провежда курс само за жени, по време на който те са учат как да използват огнестрелни оръжия. Сред курсистките е и Анастасия, която по професия е филмов продуцент. Никога досега не е докосвала пушка.

„Тези умения са много нужни. Не знаем какво предстои. Войната може да се проточи с години, така че жените могат да бъдат полезни и на фронта", споделя Анастасия пред екип на „Дойче веле”.

Тя все още не е решила дали ще се запише в армията. Но, както много други хора, иска да може да го направи.

Децата на войната: Училище в Украйна приема най-потърпевшите от конфликта (ВИДЕО)

С организацията на курса се занимава Тетяна, чийто син е в армията. Тя иска да е готова да се присъедини към него.

„Всеки има различни причини да бъде тук. Хората са травмирани, много жени идват от други градове. Има жени, които са били под окупация. Това ги обединява, сближава ги, то е като терапия. Тези, които идват, се научават да преодоляват страха си”, разказва Тетяна.

26-годишният мениджър по продажбите Анна пък вече е решила, че иска да се присъедини към бойна част в армията. Има лична причина да го направи – съпругът ѝ и брат ѝ са изчезнали от фронтовата линия. Анна вярва, че руснаците са ги задържали. Тя прекарва месеци в опити да разбере какво се е случило с тях. Към момента усилията ѝ не са се увенчали с успех.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от от поредицата „Европа в 15 минути“ на „Дойче веле“, която се излъчва всяка неделя от 16.00 ч. и във вторник от 12.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase