Вчера демонстрациите протекоха с разливане на мляко и палене на слама

Националният протест на земеделците и блокадите на ключови места в цялата страна продължават и днес. До тях се стигна, след като от бранша отхвърлиха предложението на правителството за финансова помощ за тези, които докажат, че са били на загуба през 2023 г.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Вчера демонстрациите протекоха с разливане на мляко и палене на слама. В късния следобед на извънреден брифинг премиерът Николай Денков обяви, че кани протестиращите отново на среща днес и посочи, че правителството има готовност за нов меморандум със земеделците. Срещата е насрочена за 18 ч.

За днес недоволните фермери от Великотърновско планират нова пътна блокада и палене на кошери. Началният час за затварянето на пътя София-Варна е 10:30, но краен няма.

Протестите на земеделците: Ключови пътни артерии останаха под блокада (ОБЗОР)

„Чакам субсидия, за да си платя ДДС. След това ще чакаме някоя друга субсидия, за да си платим данък печалба”, каза Красимир Кирилов. Той е животновъдът, чиито слама и вълна протестиращите палиха на пътя. В ефира на „Здравей, България” той призна, че няма животновъд без кредит, а неговият бил около 200 хил. лв. По думите му субсидиите, които получават, трябва да бъдат изплащани по време на жътва.

Втори ден фермери блокират пътя и към ферибот и комплекс Оряхово - Бекет. Към недоволството на зърнопроизводителите от област Враца се присъединяват и животновъди, пчелари и лозари. "Ние не се успокоихме, а сме доста разтревожени от всичко, което се говори по медиите", споделят недоволните и говорят за загуби от близо 2 млн. лева.

Ще приемат ли протестиращите от земеделския сектор меморандума на правителството?

"Тук сме, защото трябва да се защитим. Да защитим нашето производство, земеделие и хората, които са ни гласували доверие, за да обработваме техните земи. Това, което се прави, тези преговори и нещата, които не са точно казани, настройват хората срещу нас", заяви една от протестиращите.

Общо над 100 трактора блокираха за тежкотоварни камиони пътя. Повечето от хората са представители на малки стопанства. Те твърдят, че регламентите по така наречената Зелена сделка пречат, защото не са съобразени със специфичните релеф и климат на региона. Заканват се да продължат протестите до решаването на проблемите в сектора. По блокираната втори ден отсечка се пропускат лични автомобили, линейки и пожарни. Не пропускат само тирове, но и за това правят изключения.

В Монтана земеделците блокираха пътя за Лом и международния път Е79 към село Горна Вереница. На протест излизат и фермерите в Община Вълчидръм, където трактори също ще блокират пътя.

„Дали ще седнем на масата на преговорите – зависи изцяло от управляващите Опитите им за разговори не са в правилната посока”.  Това заяви в „Твоят ден” по NOVA News земеделецът Зарко Иванов, който обясни, че докато с колегите му се борят за оцеляване „премиерът Денков излиза и казва да излезем на загуба, за да ви дадем по 5 лева на декар”.

В Пазарджик протестиращите земеделски производители блокираха изхода за АМ „Тракия” с тежка техника и жива верига.

Животновъди и зърнопроизводители затвориха Подбалканския път София-Бургас. На пътното платно, освен трактори, има и бали слама, и животни. Движението беше спряно до разклона за с. Дунавци. Протестиращите са представители на малки семейни ферми от общините Павел баня и Казанлък. Утре те планират изцяло да затворят движението по Подбалканския път без възможност за обходни маршрути.

В Русе автошествие с трактори и цистерни блокира пътя към ГКПП "Дунав мост". "Очакваме предложенията на МС относно исканията и се надяваме проблемите да се разрешат. Голяма част от колегите се осчетоводяват по методиката 60:40, по която се признават нормативно разходи и няма как да излязат на загуба. Освен още трактори, имаме цистерни с мляко, напрежението ще вземе връх. Ще изливаме и мляко в знак на протест. Продължаваме докато не подпишем нормативните документи, с които исканията ни да бъдат удовлетворени", обясни Милен Коев, председател на районния съюз на фермерите „Дунавско зърно“. За "Дунав мост" има обходни маршрути, но пунктът остава затворен.

Блокада има и на пътя между Българово и Камено. Протестиращите вече втори ден са на подстъпа към АМ "Тракия" и са категорични, че ще останат докато не бъдат изпълнени техните искания. Продължителността на блокадата днес е увеличена с един час. Земеделците обаче пропускат автомобили на пожарната и полицията. Бяха пуснати и коли на хора с болни деца или близки, които трябва да бъдат откарани в болница. 

Втори ден тежка техника блокира трафика към магистрала "Струма" край Перник. Недоволните фермери твърдят, че новото предложение на правителството не ги удовлетворява.

С двойно повече техника добруджанските фермери блокираха пътя за границата при Дуранкулак днес. Те се заканиха утре да са още повече. Към тракторите се присъединиха и камиони с цистерни. Километрични опашки от тирове и автомобили се образуваха и на граничния пункт при Кардам, където, освен от селскостопанска техника, подходът беше блокиран за 3 часа от бали сено и пчелни кошери. Спряно беше и движението по пътя Добрич – Силистра при село Карапелит. Протестиращите се разграничиха от асоциацията на Венцислав Върбанов и заявиха, че не искат оставката на земеделския министър. Те обаче не приемат условията за финансово подпомагане, защото подходът, според тях, е неправилен.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase