В петък предстоят нови разговори в Министерския съвет

Трети ден продължават протестите на земеделските производители в България. От сутринта блокадите отново бяха издигнати по основните пътища в страната. Стигна се и до затваряне на магистрала „Тракия”. Част от земеделците – тези от Перник, бяха на нова среща при ресорния министър Кирил Вътев. По-рано те заявиха, че не са постигнати никакъв прогрес при преговорите с властта, при вчерашната среща техните искания дори не са били обсъдени в Министерския съвет. 

Днес имаше блокади в Перник, Радомир, както и на отсечката Драгоман-Сливница на АМ „Европа”. 

Земеделците след срещата при премиера: Докато не се разберем, протестите продължават

Към 11 ч. демонстранти блокираха за кратко магистрала "Тракия" при Бургас.

Снимка: Цеца Алексова, NOVA

По план земеделска техника блокира подстъпите към магистралата откъм бургаския град Българово. Фермерите протестираха на пътното платно до 14 ч. „В петък протестът ще продължи 5 часа. През уикенда ще почиваме”, обясни Данаил Иванов от Съюза на зърнопроизводителите.

Блокада имаше и на Подбалканския път, на разклона за Павел Баня. Тежката техника остана на платната до 14.00 ч. Протестиращите затвориха АМ "Тракия". 

До 14.00 ч. беше напълно преустановено преминаването през граничния пункт „Дунав-мост“. Протестиращите на изход „България“ запалиха бали със слама, с които символично изразиха протеста си. Диан Тодоров, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация, заяви че до този момент исканията им не са изпълнени. Той посочи, че исканията са финансови, законодателни и свързани с европейската политика на страната. Тодоров допълни, че протестът не е политически и не искат оставки. "Ако не бъдат постигнати окончателни резултати, в понеделник ще има отново блокади", казаха протестиращите.

Протести имаше и във Врачанско. Дълга колона от трактори блокира за 5 часа и половина отсечката от Мизия към ферибота в Оряхово. Протестиращите фермери твърдят, че нямат намерение да се откажат докато не разпознаят в действията на правителството не обещания, а реални решения на проблемите им.

На пътя София - Варна също имаше блокада, този към Монтана в посока Лом беше затворен от трактори и бали сено. В същия район има още три блокади - на пътя Е-79 към "Дунав мост 2", към село Добри дол и Община Вълчедръм.

Симеон Караколев от Българската аграрна камара сподели, че всеки ден ще има протести до пълното приемане на исканията. "В България има 200 браншови организации в селското стопанство. Затова едно от исканията ни е да има Закон за браншовите организации, за да се сложи ред. Има сближаване на концепции, но няма съгласуване с членовете. В рамките на утрешния ден правителството ще прецени доколко да удовлетвори нашите параметри. В животновъдство, плодове и зеленчуци, картофопроизводство, пчеларство и другите чувствителни сектори - искаме запазване на ставките, каквито бяха през 2022 г. и 2023 г. Относно зърнопроизводството - има фирми с голяма печалба и те не трябва да се субсидират. Обаче има и хиляди с големи затруднения", заяви Караколев.

Според него помощта заради вноса от Украйна през 2022 г. и 2023 г. е била 426 млн. годишно. "Когато се приложат таваните, автоматично се изключват около 40 млн. от тази сума. Нужните на секторите средстава са около 160 млн. лева", обясни Караколев.

Горяща вълна, ковчези, кошери и мляко по асфалта са част от демонстрациите на фермерите във Великотърновско. След снощния кръг от преговори недоволните виждат светлина и надежда в преговорите с правителството, но остават непримирими и продължават с пътните блокади.

В ранния следобед предстои нова среща с ресорния министър Кирил Вътев. Това казват фермерите от Пернишко и Радомирско. Те вдигнаха блокада на кръговото кръстовище в посока АМ „Струма” до Перник. Земеделците са ограничили движението и по магистрала „Европа” край Сливница.

Вчера премиерът Николай Денков проведе среща с хора от бранша, но тя започна със скандал. Представители на част от аграрните сдружения отказаха да седнат заедно на масата за преговори. Разделиха се на такива, които искат оставката на земеделския министър, и други, които не са срещу Кирил Вътев.

Така срещите при премиера станаха с две групи протестиращи. По думите на част от участниците, в тях се е стигнало до размяна на обиди пред министър-председателя. Денков остана категоричен, че ще се подпомагат само зърнопроизводители, които са на загуба. Разговорите с властта ще продължат в края на седмицата. Дотогава продължават и протестите.

В писмено съобщение от Министерския съвет заявиха, че на срещата е постигнато споразумение за подпомагането със 150 милиона за секторите месо, мляко, плодове и зеленчуци, мед, маслодайна роза, тютюн и винени лозя.

По обяд протестиращите в района на Стара Загора затвориха автомагистрала "Тракия".

Срещите на земеделските организации с властта ще продължат и през следващите дни.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase