Отново се очаква да има среща с премиера Николай Денков

Продължават протестите на земеделците. И днес те блокираха ключови пътища в страната.

Протестиращи спряха движението по магистрала „Тракия” край Стара Загора и в двете посоки. Техни колеги с трактори са на магистрала „Европа” край Сливница. Затворен е и пътят Карлово-Пловдив.

Земеделци от Бургаско са на пътя между Българово и Камено, но засега няма да се качват и да блокират магистрала „Тракия”. 

 Днес се очаква да се проведе и поредната среща с премиера Николай Денков.

СНИМКИ ОТ БЛОКАДИТЕ ВИЖТЕ ТУК

Припомняме, че министър-председателят представи нов меморандум, около който да се обединят протестиращите и властта. Според него всеки ден, с който се забавя подписването на документа, се бавят и плащанията към земеделците.

Трети ден блокади: Продължават протестите на земеделците (ОБЗОР)

Меморандумът, който включва както законови промени, за да се улесни работата на сектора, така и механизъм за компенсации за онези, които наистина са на загуба, вече беше дискутиран, но до консенсус не се стигна. Проблемът е във финансовата част, коментираха протестиращите след разговорите с властта в сряда. Държавата е категорична - подпомагане ще има само за стопанствата, които са на загуба, а не на калпак.

Стара Загора

„Днес продължаваме с блокадите по план. Ще затворим пътя за 4 часа. Надяваме се днес да е финалният кръг на преговорите”, заяви Симеон Караколев от Българска аграрна камара, който е край магистрала „Хемус". И добави, че ако не се стигне до решение днес, другата седмица може да бъде блокиран центърът на София.

Има вероятност магистрала „Тракия” да бъде блокирана и на второ място – около Ямбол.

Очаква се протестът край Стара Загора да продължи 1 час. Вчера над 200 човека излязоха на магистралата.

„Напрежението ескалира, тъй като няма резултати от преговорите. Предлага се едно и също нещо по различен начин”, заяви Радослав Христов. Той подчерта, че за земеделците е важна не само финансовата част, а и законодателната и особено ангажиментът за Зелената сделка.

„Не вярваме на политиците, днес пак ще затворим магистралата”, каза Христов.

Протестът в Бургаско
 
Протестиращите земеделци от региона няма да блокират днес магистрала „Тракия”. По-рано през деня на място беше председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов. Той ги запозна с вариантите, които Министерството на земеделието и храните е предложило за удовлетворяване на техните искания.

„От последната ни среща, на която премиерът поиска справка за това кой е на загуба, работихме със счетоводители, за да покажем ,че това е много трудно за описване. За по-малките стопанства най-вече. Вчера изчиствахме модела на справката. Така стигнахме до извода, че най-малките стопани - до 3000 декара, които са около 25 000, не бива изобщо да подават. За по-големите трябва да е по-елементарна и да обхваща стопанска, не данъчна година" ,заяви Илия Проданов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.
 
Днес в 16:00 часа предстои нова среща на протестиращите с министъра на земеделието и храните и с министър-председателя. Протестиращите са категорични, че нямат политически искания, но ако не бъдат удовлетворени техните искания, то блокадите и протестите ще продължат отново в понеделник.
 
„Предлагаме им за най-малките - най-много, за средните - по-малко, за най-големите - съвсем малко, но с определен таван”, заяви земеделският министър Кирил Вътев.
 
„Те взеха тази информация, отидоха си при структурите да я коментират и днес трябва да дойдат с ясно решение. Ние сме направили максимума”, заяви Вътев.

Пловдивско

Трактори и тежка техника затвориха напълно главния път от Карлово към Пловдив. На кръговото край село Труд бяха запалени бали със слама. Изсипани бяха и литри прясно мляко.
 
По-късно 120 трактора се отправиха към Пловдив. Протестиращите, сред които има и зеленчукопроизводители, зърнопроизводители, както и пчелари, настояват за законодателни промени, за подпомагане на сектора, за административни облекчения и ясни критерии при разпределението на средствата. Очакват да видят и какви ще са преговорите днес, за да решат какви ще бъдат и по-нататъшните им стъпки, но се чуват и закани за блокада магистрала „Тракия” край Пловдив.
 

Очаква се да бъде затворен и пътят за „Дунав мост”. Блокадата ще е 1 час по-дълга от предишните дни – от 10:00 до 15:00 часа. 

Монтана и регионът също са блокиран. Пътят за „Дунав мост 2“ и границата с Румъния са затворени. Тировете не могат да преминат. Протестиращите запалиха бали със сено и изсипаха зърно на пътя. Лозарите също се включиха в протестните действия. Те споделиха, че са изправени пред изкореняване на насажденията, тъй като не могат да се справят финансово. Земеделците заявиха, че искат правила, а не сложна бюрокрация. Протестът ще продължи до 15.00 ч.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase