Решението идва след разпада на групата на партията в СОС

„Възраждане” изключи трима депутати от парламентарната си група. Иво Русчев, Николай Дренчев и Александър Арангелов се разделят с местата си в групата, тъй като са подкрепили номинациите за общински съветници на членовете на партията, които в четвъртък гласуваха за новоизбрания председател на СОС Цветомир Петров. От „Възраждане” определиха това действие на общинарите им като „предателство”. Скандалът доведе до разпад на групата на формацията в СОС.

Групата на "Възраждане" в Столичния общински съвет се разпадна

"Изключва народните представители Иво Русчев, Николай Дренчев и Александър Арангелов заради неспазване на политиката на парламентарната група и на партията", обяви зам.-председателят на НС Росица Кирова. 

„Вчера четирима души от групата на „Възраждане” предпочетоха да изберат… да кажем финансови стимули пред каузите на „Възраждане”.  След снощното срамно разпределение на постове в СОС като делене на баница софиянци ги очаква крадене. Това, което обедини  иначе необединими представители на разнородни групи и отцепници - очевидно е само едно,  парите”, заяви лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов.

„Не съм взел никакви пари. Не познавам човек, който да е взел пари. Името ни има значение и  не е редно да бъде охулвано по такъв нелеп и изключително прибързан начин”, подчерта Николай Дренчев, изключени от ПГ на "Възраждане".

Русчев, Дренчев и Арангелов, които отказали сами да подадат оставки, остават народни представители, но вече независими. 

„В този случай политическата отговорност я поемаме ние, като парламентарна група, защото сме длъжни да покажем на нашите избиратели, че предателства не се прощават”, допълни Костадинов.

„Ние не се чувстваме предатели, ние не може да бъдем укорени в нито едно действие, което сме направили”, отвърна Дренчев. След искрите днес той обмислял дали да не се раздели и с народното събрание.

С промените в състава на парламентарната група „Възраждане” изпадна от третото място в парламента. То отива при ДПС, а формацията на Костадин Костадинов става четвъртата по численост в НС.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase