Офертата се прави заради сериозна криза на специалисти, която принуждава хора да пътуват по 200 километра

Великобритания предлага 20 000 паунда бонус на зъболекари, които се съгласят да работят в райони, оставени без обществена стоматологична помощ. Офертата, наречена „златно посрещане“, се прави заради сериозна криза на специалисти, която принуждава хора да пътуват по 200 километра за зъболекар или сами да си вадят зъбите. 

От „златното посрещане“, което се равнява на близо 46 хиляди лева, засега могат да се възползват само стоматолози, които вече притежават разрешително да практикуват в Обединеното кралство. Въпросните 20 хиляди паунда ще се дават над заплатата, която за зъболекарите към британското обществено здравеопазване NHS, е между 35 000 и 70 000 паунда годишно. За да получат бонуса, те ще трябва да се трудят поне три години в райони, в които никой досега не е искал, защото са прекалено натоварени или отдалечени. 

Километрична опашка от чакащи да се регистрират в новооткрита дентална клиника в град Бристол показаха истинския мащаб на кризата с липсата на достъпна стоматологична помощ в Англия.

"След 14 години консервативно правителство, предлаганата от държавата безплатна стоматология е в упадък. Осем от десет зъболекари не приемат нови пациенти. В югозападна Англия тази цифра е 99 процента. Един на всеки десет души е бил принуден да се опитва сам да си лекува зъбите. Говорим за условия от времето на Чарлз Дикенс – хората нямат осигурен зъболекар по линия на общественото здравеопазване, но не могат да си позволят и да отидат на частно", обясни Уес Стрийтинг, министър на здравеопазването в сянка.

Много зъболекари спряха да приемат пациенти по линия на общественото здравеопазване, защото даваните за тях пари не покриват разходите им. Работейки само на частно, вземат близо три пъти по-високи заплати. От това обаче страдат най-вече децата и социално слабите, тъй като няма кой да извърши полагащата им се безплатна стоматологична помощ.

Повторно израстващи зъби: Научно откритие дава надежда за революционна промяна

"Кариесът е главната причина за приемането в болница на деца на възраст между шест и десет години. И нещо, което не е за вярване - има съобщения за украински бежанци, които си запазват час за зъболекар у дома и се връщат за лечение в Украйна, тъй като е по-лесно да летиш до разкъсвана от война страна, отколкото да видиш зъболекар по здравна каса в Англия", подчерта Стрийтинг.

Нека да погледнем и човешките последици от тази предизвикана от консерваторите трагедия. Колега, политик от Лейбъриската партия, ми разказа за Жанет - млада жена на 30 години, която цял живот се бори с проблеми с венците и устата. Преди е можела да се лекува, но сега не може да намери зъболекар по здравна каса в цялото графство Норфолк. Тя не може да си позволи да отиде на частно. Боли я когато се усмихва, боли я когато се смее. Болката е толкова силна, че Жанет вече не излиза от вкъщи. И точно тази седмица тя е била принудена да се опита да извади собствения си зъб.

Проф. Попов: Грипната епидемия се пречупва, но това да не ни успокоява

Правителството обеща и мобилни зъболекарски екипи, които да преглеждат в отдалечени райони и училища. Също така програма в детските градини, по която малчуганите да се учат редовно да си мият зъбите.

"Ще наемем повече зъболекари от чужбина в британското обществено здравеопазване. Имаме план да направим това заедно с Генералния дентален съвет. Искаме да привлечем повече зъболекари от други страни, които да положат изпити, да ги включим в лекарския регистър по-рано и да проучим как да бъде направен нов, временен статут на регистрация, така че те да могат да работят и преди това, но под наблюдението на зъболекар, който вече е в регистъра. По този начин висококвалифицирани международни зъболекари ще могат да започнат да лекуват пациенти по-рано, вместо да работят като хигиенисти, докато чакат да бъдат включени в британския регистър", заяви министърът на здравеопазването Виктория Аткинс.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase