То е направено от учени в Берлин

Много хора губят зъбите си с възрастта. Гризачи като хамстери и катерици обаче имат зъби през целия си живот. Същото важи и за акулите. Те могат да изградят до 40 000 зъба в живота си. Щом един от тях падне, на негово място се появява нов. При хората, само ноктите и косата растат отново. Падналият зъб може да бъде заменен само с изкуствен.

Основите на нашите зъби се развиват в утробата. Млечните се оформят от шестата седмица на бременността. По това време плодът е дълъг едва 8 мм. От третия до четвъртия месец на бременността плодните зародиши за нашите постоянни зъби се оформят от така наречените заместващи зъби.

Продуктите, които увреждат зъбите (ГАЛЕРИЯ)

След раждането млечните зъби започват да никнат на около 8-месечна възраст. В периода от 7 до 9 години пък падат. Развитието на човешките зъби завършва с изникването на мъдреците.

От еволюционна гледна точка хората не са се нуждаели от трети комплект зъби. Днес обаче живеем по-дълго, така че нашите зъби също трябва да издържат по-дълго. А начинът ни на хранене им причинява много щети и ги кара да падат преждевременно.

Изследователи от цял свят от години работят върху разработването на повторно израстващи зъби. В университет в Берлин учени са успели да произведат зъбни зародиши, които теоретично могат да изграждат нови зъби. Докато това се случи, ще трябва да прибягваме до изкуствени.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от предаването „Проект Бъдеще“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка събота от 21.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.