Ключови при спасителна акция за затрупани от лавина са първите 15 минути

„Шансовете за оцеляване при попадане в лавина без подходяща екипировка са доста ограничени. Първите 15 минути дават 90% шанс пострадалият да бъде изваден жив”. Това каза за „Здравей, България” директорът на Планинската спасителна служба Емил Нешев. Той коментира инцидента от понеделник, при който лавина падна и затрупа трима сноубордисти и един скиор над Боровец. Един човек от групата загина.

Нешев предупреди, че лавинната опасност остава висока, особено в алпийския пояс. „Факт е, че хора карат извън пистите, без да проучат каква е опасността. Сноубордистите са били в по-ниската част, когато е паднала лавината. Вероятно е била предизвикана от човек”, допълни Нешев.

Откриха тялото на затрупания от лавина скиор в Боровец

По думите му България е една от страните, в която няма лавинно наблюдение, което да дава информация за обстановката в цялата страна. Единствената информация е за района на Банско и тя се получава благодарение на Българската лавинна асоциация. В общи линии това, което се дава за Банско, е валидно за цялата страна”, коментира Нешев.

Анди Балевски от Българската лавинна асоциация каза в ефира на "Твоят ден" по NOVA NEWS, че са предупредили, че след дълъг сух период, вероятността да се образуват лавини при обилен валеж или силен вятър е голяма. По негови думи е имало подценяване на ситуацията от страна на туристите в Боровец. 

Екипът на БЛА посочи, че работят изцяло на доброволни начала. Те разчитат на личните си средства и на дарители.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase