Събитието е замислено под формата на пърформанс

Испанската художничка Алисия Фрамис ще стане първата дама, омъжила се за холограма, която е създадена от изкуствен интелект. Сватбата е обявена като пърформанс и ще се състои през лятото в Ротердам.

„Представете си партньор, който винаги е там, когато имате нужда от него, но който никога не ви дава целувка, прегръдка или каквато и да е форма на обич, включваща най-малкия физически контакт. Някой, с когото споделяте „романтична връзка“, участвайки в дълги дебати, които интелектуално ви стимулират по дълбок начин, но който никога няма да протегне ръка, за да смени електрическа крушка или да помогне с носенето на пазарски чанти. Няма да измие чиниите, да отвори вратата на гост или да подаде ръка за помощ, ако случайно се спънете“, коментира идеята бъдещата младоженка.

Жена се омъжи за парцалена кукла

Въпреки че в момента е категоризирана като „пърформанс“, творбата на художничката отразява сценарий, който скоро може да се превърне в нещо напълно реално. Алисия Фрамис си е поставила за цел да разсъждава върху взаимодействието между хората, изкуствения интелект и съвременното изкуство.

Холографското изображение, за което Фрамис ще се омъжи, е наречено АИЛекс (AILex). В него са събрани черти от предишни партньори на художничката. В момента Фрамис рисува проекти за сватбената си рокля и за облеклото на присъстващите на церемонията. Бъдещата булка, съвместно с нидерландския Музей на изкуството на храната, разработва специално молекулярно меню за сватбената церемония, на което ще могат да се насладят и хора, и хуманоиди.

Повече гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase