Според него над демокрацията трябва да се бди

Една тема и едно име не излизат от новините в последните седмици. Името е на Мартин Божанов-Нотариуса, а темата е - докъде са проникнали пипалата на корупцията в съдебната система, има ли чистилище и мираж ли е то в блатото на обвързаностите. Темата ще коментираме с Михаил Екимджиев - адвокат, основател на Асоциацията за европейска интеграция и защита на човешките права и адвокат по делото в Страсбург, което съдия Владислава Цариградска, заплашвана от Мартин Божанов – Нотариуса, води срещу държавата заради подозрения за незаконно подслушване.

Случаят „Нотариуса”: Искат изслушване на бивши главни прокурори и директори на агенции в парламента

Ако ние не се противопоставяме на злото с думи и дела, ние ставаме част от него. То убива. Също, както в Русия убиха Навални, в България вече се знае, че хора могат да бъдат разстрелвани показно, а прокуратурата да демонстрира неохота за тяхното разследване. Това коментира в предаването „Събуди се” адвокат Михаил Екимджиев.

„Нямаме право да мълчим, ако искаме да оцелеем. Трябва да бдим над демокрацията”, добави той.

Според него изглежда, че след като Мартин Божанов-Нотариуса е оправдан за първи път става невидим за закона и институциите. „Виждат го само жертвите му и магистрати, които биват шантажирани от него”, каза Екимджиев.

По думите му все още има оглушително мълчания от МВР защо той  е бил охраняван от полицейски автомобили. „Това се доказа категорично. От Антикорупционния фонд разполагат с номера на полицейска кола. Полицията мълчи, както мълча за охраната на ресторанта „Осемте джуджета”, каза той.

Екимджиев допълни, че институциите дължат много отговори.

"Демонстрира се нежелание да се разследва в правилните посоки, а се хвърлят някакви пушилки, ако ме питате дали гущера къса опашката не, това са някакви люспички и ще се прегрупират.  Нито Пеевски е разпитан, нито Сарафов е разпитан, нито г-н Цацаров, нито Гешев", добави още той.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase