Всички членове на временната комисия за Божанов получиха информацията от „доклада”, изпратен анонимно до Атанас Атанасов

Аферата около убития Мартин Божанов продължава да бъде сред главните теми в Народното събрание. От ИТН поискаха изслушване на всички главни прокурори, шефове на служби и агенции през последните години. Всички членове на временната комисия около дейността на Нотариуса получиха и така наречения „доклад” за влиянието му. Страниците с неизвестен автор бяха изпратени анонимно до Атанас Атанасов от ПП-ДБ.

Три страници и половина - такъв е обемът на текста със заглавие „Доклад относно дейността и обвързаностите на Мартин - Нотариуса. Не е ясно кой е авторът, нито на база какви доказателства е съставен той. Преди няколко дни беше получен от Атанасов и оттогава сред основните задачи на депутатите от временната комисия е да разберат кое от написаното е истина. Данните от него ще се използват като отправна точка, но дори и днес, след като беше изпратен до членовете на комисията, нейният председател Никола Минчев не пожела да съобщи имената, написани вътре.

Атанасов: Ще дам цялата информация за Нотариуса и съдебната система на комисията в НС

Междувременно, Гроздан Караджов от ИТН настоя да бъдат изслушани Борислав Сарафов и Иван Гешев, а ГДБОП да предостави всички данни по случая, за да „не бъдат заметени фактите под масата”.

Идеята на Мартин Божанов е да създаде лоби сред магистратските среди, пише в анонимния текст, изпратен до парламента. В мрежата се посочват имената на прокурори от Софийската градска, Върховната касационна и Специализираната прокуратура и бивш висш служител от Националното следствие. Сред споменатите са и съдии във вече закрития Спецсъд, Апелативния и Административния съд.

„Около 8-10 имена са, няма политици вътре”, заяви Минчев. Не знае откъде Атанасов е получил „доклада”. „Моето желание е да получим тези имена по институционален ред, както вчера това се случи с името на Емил Писков”, настоя Минчев.

Атанасов: В списъка с имена на магистратите с клубни карти има хора и от Върховната касационна прокуратура

Освен магистрати, в така наречения „доклад”, има и имена на пострадали. „Споменати са Ивайла Бакалова и нейния казус”, поясни Минчев. Потвърди, че и семейство Арабаджиеви се споменават като жертви.

За да се стигне до имената на замесените, от ИТН пожелаха в парламента да бъдат изслушани директори на агенции и политици. „Да се изискат от МВР данни за охраната на двете заведения – „8 джуджета” и „SS” клуб”, поиска Гроздан Караджов от ИТН.

Той пожела да бъдат чути и настоящият финансов министър Асен Василев, и директорът на НАП Румен Спецов. „Заради данните на гръцките бизнесмени, че след като са подали сигнала, са понесли тежестта на „бухалките” на НАП и ГДБОП”, заяви Караджов.

„В този случай изглежда, че НАП са си свършили работата, защото те са образували преписка за конфликт на интереси”, обясни Минчев.

Коментар дойде и от лидера на ГЕРБ. „Единственото обяснение, което чух по въпроса, е, че Асен Василев не може да знае всичко. Искам да питам - когато нещо се случваше в България, всички въпроси бяха към мен, без оглед дали е министерство, дали някой го е ударил гръм. Сега отговорът е, че не могат да знаят всичко. Всъщност, става въпрос за един страховит скандал, ако е вярно това, което този човек обясняваше”, заяви Бойко Борисов.

Председателят на комисията отговори на въпроса дали бившият главен прокурор Иван Гешев е бил в схемата. „От изнесените публично данни - изглежда, че да. Дали е персонална атака - не мисля”, смята Минчев.

По-рано Гешев заяви, че не познава Нотариуса и не е ходил в клуба му. „Този списък ако е същият, който виждам в някакви сайтове, най-вероятно някой депутат си го е написал, пуснал си го е сам и сега си го чете сам в парламента”, е мнението на бившия главен прокурор.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase