Престъпната група бе разбита след разследване на NOVA

След разследване на NOVA разбиха група за строителни измами. Десетки хора в цялата страна бяха излъгани с хиляди левове. Четирима души са задържани за 72 часа. От Областната дирекция на МВР във Варна обявиха, че престъпната дейност е била замаскирана като строителна дейност.

След репортаж на NOVA: Разбиха група за строителни измами

Окръжният съд във Варна уважи исканията на наблюдаващите прокурори от Окръжната прокуратура и определи четиримата мъже, привлечени като обвиняеми, да останат в ареста. Те са обвинени за измами, извършени след предварителен сговор и в големи размери като продължаващи престъпления, както и за различни видове изнудване.

"КЪЩАТА ЩЕ БЪДЕ ЗАПАЛЕНА И ТИ ЩЕ ИЗГОРИШ": Строители мамят клиенти с десетки хиляди левове

Междувременно продължават да валят сигнали от потърпевши граждани. При обиските и претърсванията в домовете на арестуваните са намерени още документи и договори.

„След репортажа Окръжната прокуратура във Варна се ангажира с проверка по три досъдебни производства и няколко преписки, водени към онзи момент. Формиран беше екип от наблюдаващи прокурори, който взе решение да започне разследване. Допълнителните сигнали след репортажа са приобщени към материалите по делото. Ако бъде доказана вината на задържаните, те ще получат тежки наказания”, обясни окръжният прокурор на Варна Радослав Лазаров.

Припомняме, че разследването на NOVA в рубриката "По следите" с Вероника Димитрова показа как точно действат измамниците. Пускат обяви за ремонти на покриви, а след това бригада отива и разваля умишлено целия покрив. Стига се и до сплашване, ако хората се възпротивят да платят за последващата реконструкция.

"ПО СЛЕДИТЕ": Нови сигнали за измами с обещания за ремонти на покриви

Групата е действала най-малко две години. Почти всички задържани са криминално проявени за измами. Обещавали са строителни работи не само в област Варна, но и извън нея. Договаряли са се за определени цени, поемали са отговорности за ремонти на покриви и огради, но впоследствие са променяли условията или не са ги изпълнявали. Предстои експертизи да изяснят на колко възлизат щетите за потърпевшите.

Националната агенция за приходите проверява общо 40 граждани и свързани с тях фирми по подозрение в участие в престъпната група. Към момента НАП извършва общо 7 ревизии, 11 проверки за съпоставка на доходи и имущество на физически лица и 29 контролни производства за установяване на факти и обстоятелства.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase